Franciaországban sem lesz szülő 1 és szülő 2

A röhejesen nagy vitát kavaró, félreértelmezett javaslatnak megszületett a várhatóan mindenki számára elfogadható alternatívája.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-22 14:33

Fotó: iStock

Bejárta a világsajtót, és komoly indulatokat szított Valérie Petit francia képviselő javaslata, miszerint ezentúl a francia iskolai dokumentumokban az anya és apa megjelölést a szülő 1 és szülő 2 váltaná fel. A vita hevében elsikkadt a tény, hogy ez csupán egy javaslat volt, amit nem fogadtak el, viszont időközben úgy tűnik, sikerült megtalálni a problémára a megfelelő megoldást – írja az Index.

Franciaországban 2013 óta az azonos nemű párok is ugyanúgy házasodhatnak, mint heteroszexuális társaik. A törvény szerint ők is ugyanolyan szülőnek minősülnek, akik örökbe is fogadhatnak. Az ország statisztikai hivatalának adatai szerint minimum 20 ezer kiskorú gyermek él homoszexuális szülőkkel, de van olyan becslés is, ami 300 ezerre teszi ezt a számot. Vagyis nagyon is valódi problémáról van szó a jelenleg érvényben lévő anya és apa megnevezésekkel. Ráadásul nem csak az anya vagy apa lehet a gyermek gondviselője – ezért is szerepel a magyar iskolai dokumentumokon az, hogy szülő/gondviselő.

A jobboldali politikusok és a francia egyház egyaránt felháborodott

Mindamellett, hogy az emberek fejében valamiért az egész dolog félrement, és úgy vették, mintha ezentúl a gyerekek nem szólíthatnák többé apának vagy anyának a szüleiket, a konzervatívak tábora is csalódottságának adott hangot.

Amikor azt hallom, hogy egy családmodell meghaladott, akkor arra szeretnék emlékeztetni, hogy az együttélések és a házasságok 95 százalékában egy férfi és egy nő alkot egy párt

– közölte a javaslat kapcsán  Xavier Breton, az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak képviselője. 

Ismét szomorúan tapasztaljuk a parlament kísérletét arra, hogy felbomlassza a családot azzal az ürüggyel, hogy egységesíti az adminisztrációs űrlapokat. (…) Ez a törvénytervezet a genderelmélet újabb megjelenése, amely el akarja törölni a különbséget aközött, hogy két egynemű vagy két különböző nemű szülője van egy gyermeknek

– fogalmazott Bruno Feillet reimsi segédpüspök. 

Ahhoz képest, mekkora a felzúdulás, elég egyszerűnek tűnik a megoldás

Az eredeti javaslatot a francia oktatási miniszter se fogadta el. Egy technikai jellegű problémán túl tartalmi aggályait is kifejezte:

A szülő 1 és szülő 2 kifejezés azért nem ideális, mert kötelezően hierarchiát állít a két szülő között.

Aztán jött Anne-Christine Lang képviselő módosítása, amit már az oktatási miniszter is támogat. Amennyiben ezt elfogadják, ezentúl az iskolai dokumentumokon kétszer fog szerepelni az “apa/anya” megnevezés.

Mai nap hírei

Felmérték a Leonardo da Vinci rajzain lerakódott mikroorganizmusokat

szimpatika.hu10 órája

Micsoda nő! Julia Roberts rövidnadrágban mutatta meg alakját

joy.hu12 órája

Orbán Viktor válaszolt Manfred Webernek

demokrata.hu13 órája

Bomba áron lehet most eredeti Microsoft szoftvereket vásárolni

gsmring.hu13 órája

Megmenekül Alaszka az olajkitermeléstől?

koponyeg.hu14 órája

Viszik a laptopokat

itbusiness.hu16 órája

Kerényi Miklós Máté nem bírta tovább, maga mögött hagyott mindent

femcafe.hu18 órája

Rakovszky Zsuzsa 70 éves

konyvesmagazin.hu18 órája