Súlyosan sérült a vétlen mozdonyvezető a sápi, frontális vonatbalesetben

Startlap - Startlap
Tehervonat és személyvonat ütközött össze a Hajdú-Bihar vármegyei sápi vasútállomáson. Heten sérültek meg, a vétlen mozdonyvezető életveszélyesen.

Mint korábban beszámoltunk róla, szerda hajnalban összeütközött egy tehervonat egy várakozó személyvonattal a Hajdú-Bihar vármegyei Sáp vasútállomásán.

A MÁV Zrt. a helyszínen tartott sajtótájékoztatót szerda délelőtt, ahol elmondták,

súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett a vétlen vonat vezetője a balesetben. A vasúti pályában 10 milliós kár keletkezett.

Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a megrakott tehervonat az állj! vörös jelzőt túlhaladva belerohant a sápi állomáson álló személyvonatba.

A drónnal készült képen ütközésben összeroncsolódott vasúti járművek a Hajdú-Bihar vármegyei Sáp vasútállomásán

Heten sérültek meg, közülük négy utas, egy jegyvizsgáló és a balesetet okozó mozdonyvezető könnyebben. Őket a berettyóújfalui kórházba vitték. A vétlen mozdonyvezető, a MÁV-Start munkavállalója életveszélyes, súlyos sérüléseket szenvedett – tette hozzá.

Pafféri Zoltán közölte, hogy

a katasztrófavédelem munkatársai 3 és fél órás munkával szabadították ki a mozdonyvezetőt a roncsok közül, majd a mentők a debreceni kórházba vitték a sérültet.

Kérdésre elmondta azt is, hogy az érintett vasútvonalat idén adták át, így az elektronikus biztosítóberendezés működöt.

A MÁV az utasok és a munkavállalók felé biztosítással rendelkezik, gyorssegélyt folyósít számukra, amíg a vizsgálat tart.

Hadnagy Attila, a MÁV Zrt. pályavasúti területi igazgatóságának vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: a helyreállításon körülbelül 30 szakember dolgozik. Először a személyvonat sérült szerelvényét szabadították ki, majd a tehervonat teherkocsijait húzták félre, hogy az összeütközött mozdonyokat szét tudják választani.

A  vasúti pályában viszonylag kisebb, mintegy 10 millió forintos kár keletkezett. Körülbelül 200 méter hosszan a kapcsolószerek sérültek meg, ezeket később helyreállítják.

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva Balogh Péter Tamás, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondta, hogy a püspökladányi rendőrkapitányság vasúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást. Szakértők bevonásával vizsgálják a baleset körülményeit – tette hozzá.

Lázár: Első az emberélet, második a felelősség kérdése

Első az emberélet, második a felelősség kérdése – írta az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán a szerda hajnali vonatbalesettel kapcsolatban. Lázár János szerint valószínűsíthető, hogy a balesetet nem műszaki probléma okozta.

Lázár közölte, hogy súlyos vonatszerencsétlenség történt Sáp és Báránd állomások között, egy magánvasút tehervonata belerohant az ott közlekedő személyvonatba.

A vasúttársaság és a rendőrség szakemberei vizsgálják a baleset körülményeit, az első eredmények alapján az valószínűsíthető, hogy a szerencsétlenséget nem műszaki probléma okozta – írta a miniszter, aki gyors gyógyulást és teljes felépülést kívánt minden sérültnek.

Cikkünk frissült. Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez is érdekelhet

képcím

Így siklott ki a tehervonat Nagymaroson

képcím

Elütött két embert a Nyírség InterCity

képcím

Tehervonat ütközött személyvonattal Hajdú-Biharban, több...