Halálos áldozatai is vannak az olaszországi áradásoknak - törölték a hétvégi F1-es futamot is

Startlap - Startlap
Olaszországban nyolcan életüket vesztették, csaknem tizenháromezer embert pedig evakuáltak az elsősorban Emilia-Romagna tartományt sújtó áradások miatt. Szlovéniában és Horvátországban is súlyos a helyzet. Árhullám vonul le több magyarországi folyón is.

A régió közlekedése megbénult, öt megye teljesen van víz alatt. Más tartományokból tűzoltóegységek érkeztek segíteni, mintegy húsz helikopterrel végzik a mentést.

A meteorológiai előrejelzések szerint az esőzés szerdán sem enyhül. Emilia-Romagna folyói és patakjai megduzzadtak, sarat és törmeléket sodorva magukkal. 

 A tartomány elnöke, Stefano Bonaccini megerősítette, hogy nyolc halottat találtak, több eltűntet keresnek. A reggeli órákban még ennél kevesebb halálos áldozatról számoltak be. 

A halálos áldozatokat Forli és Cesena város térségében, valamint Cesenatico tengerpartján találták meg. Az egyik férfi a feleségével a birtokán igyekezett biztonságba helyezni a mezőgazdasági gépeket, amikor az ár elsodorta. A férfi holttestét a közelben megtalálták, a feleségét húsz kilométeres távolságra vitte az ár.

Egy másik férfi a saját autójában halt meg, miután az ár elsodorta. A járművet a mentők még nem tudták megközelíteni.

A lakott területen éjszaka is csónakokkal mentették az alsóbb szinteken élőket. Reggeltől búvárok is részt vesznek az eltűntek keresésében.

Az áradó Savio folyó és a Nuovo híd az Adriai-tenger közelében fekvő közép-olaszországi Cesenában 2023. május 17-én.
Az áradó Savio folyó és a Nuovo híd az Adriai-tenger közelében fekvő közép-olaszországi Cesenában 2023. május 17-én.

Halálos áldozatai is vannak az olaszországi áradásoknak – törölték a hétvégi F1-es futamot is

Az áradó Savio folyó és a Nuovo híd az Adriai-tenger közelében fekvő közép-olaszországi Cesenában 2023. május 17-én.
Eltűnt személyeket keres egy búvár Cesenában.
Árvízből menti szomszédait egy kajakos férfi az Adriai-tenger közelében fekvő közép-olaszországi Cesenában 2023. május 17-én.
Autókat is sodort az ár Cesenában.
Elárasztott utca Cesenában.
Árvíz utáni utcakép Cesenában.
Az áradó Savio folyó az Adriai-tenger közelében fekvő közép-olaszországi Cesenában 2023. május 17-én.
Az áradó Lamone folyó a közép-olaszországi Faenzában 2023. május 17-én.
Olasz mentőegység Faenza elárasztott utcáján .
Fotó megosztása:

Drámai éjszakát éltek át

Gian Luca Zattini, a Savio-folyótól elárasztott Forli polgármestere úgy nyilatkozott, drámai éjszakát éltek át. Arra kért mindenkit, ne tulajdonaikat, hanem saját életüket mentsék a vészhelyzetben.

Matteo Lepore bolognai polgármester komolynak nevezte a helyzetet. Arra kérte az embereket, ne hagyják el otthonaikat, ne üljenek autóba. A városban egész kerületek kerültek víz alá, utakat zártak le, hidak omlottak le. Elmondta, a Savena és Ravona patak egyszerre lépett ki a medréből, és a Navile csatornája is tetőzött: a város körüli dombokon és hegyenek egymást követik a földcsuszamlások. Az alsóbb szinteket élőket evakuálták. Szerdán is zárva tartanak az iskolák.

Katasztrófa sújtotta övezet

Hónapokig tartó szárazság után majdnem egész Olaszországban esik az eső. Emilia-Romagnát már május elején katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították, amikor is két idős férfi halt meg a mindenekelőtt Bologna és Ravenna térségét sújtó esőzésben és áradásban, ami miatt négyszázötven embert kellett evakuálni.

Meteorológiai adatok szerint május másodikán és most kedden összesen annyi csapadék esett le Emilia-Romagnában mint hat hónap alatt szokott.

Törölték az Emilia-romagnai Nagydíjat

Az Olaszországot sújtó esőzések és az imolai versenypálya közelében lévő Santerno folyó áradása miatt törölték a hétvégére tervezett Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíj teljes programját.

Az F1 szerdai közleménye szerint a döntés az illetékes hatóságokkal, illetve miniszterekkel, az Emilia Romagna régió elnökével, a polgármesterrel, az olasz autóklub elnökével, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökével lebonyolított egyeztetéseket követően született meg.

Az alábbi videón az imolai versenypályához közeli, folyóvá változott A14-es autópálya látható: 

 

 

Az indoklás szerint a jelenlegi körülmények között lehetetlen lenne biztonságosan megrendezni a versenyhétvégét, ezen túl pedig a szervezők nem akarnak további nyomást helyezni a helyi hatóságokra és a rendvédelmi szervekre.

A Forma-1-es vb így a jövő hétvégén sorra kerülő Monacói Nagydíjjal folytatódik.

Szlovéniában és Horvátországban is súlyos a helyzet

Számos helyen földcsuszamlást okoztak a heves esőzések Kelet-Szlovéniában, a helyzet az északkeleti Sentilj város környékén a legrosszabb, ahol katonák segítik a helyi katasztrófavédelmet – közölte szerdán a szlovén közszolgálati televízió. A szlovén közbiztonsági segélyhívó rendszer (PSAP) adatai szerint szerdára virradóra csaknem 70 földcsuszamlást jelentettek, amelyekhez 47 tűzoltócsapatot riasztottak.

Északkeleten sok helyen utakat zártak le a földcsuszamlások miatt. Az ország keleti felében gyakorlatilag az összes folyó megduzzadt. Szerda délutánra a folyók vízállása fokozatosan csökkent, csak a Mura és a Krka tetőzése várható még az alsó szakaszokon. A legtöbb folyó viszont csak az árterületre öntött ki.

Eközben Horvátországban továbbra is súlyos a helyzet. Az ország egyes részein még a hét elején rendkívüli állapotot hirdettek árvízveszély miatt.

Zára (Zadar) megyében, Gracac és Obrovac környékén valamelyest normalizálódott a helyzet. A két város még hétfőn került víz alá.

A heves esőzések okozta árvízzel elöntött épületek Obrovacban 2023. május 16-án.
A heves esőzések okozta árvízzel elöntött épületek Obrovacban 2023. május 16-án.
(MTI/AP)

Jelenleg a közép-horvátországi Sziszek-Monoszló (Sisacko-moslavacka zupanija) megyében Hrvatska Kostajnica és Nova Drencina térségében uralkodnak a legrosszabb állapotok. A tűzoltóság és a polgári védelem csónakokkal menti a lakosságot.

A Jutarnji List című napilap azt írta: a legrosszabb még hátravan, mert az Una folyó vízszintje veszélyesen emelkedik, és várhatóan csütörtökön tetőzik.

Szerdán az észak-horvátországi Varazsd (Varazdin) megye több területén is kiáradtak a folyók. 

Nő a Kupa és Korana folyó vízszintje is. A meteorológiai szolgálat erre a területre további esőt jelzett. Ezért Károlyvárosban (Karlovac) is árvízkészültség van érvényben.

Az áradások eddig nem követeltek emberéletet, és a károk egyelőre megbecsülhetetlenek. A horvát kormány várhatóan természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítja a súlyosan veszélyeztetett térségeket – írták szerdán a helyi lapok.

Árhullám vonul le több magyarországi folyón is

A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban, az érkező vizet, ahol lehet, a hullámtérbe vezetik – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel szerdán. 

Azt írták, az elmúlt napokban a dunai és részben a tiszai vízgyűjtőkön területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék hullott, helyenként 60-80 milliméter, ami több magyarországi folyón is árhullámot indított el. Az előrejelzések szerint a következő 5-6 napban további jelentős esőzésre már nem kell számítani, a komoly csapadék mennyiség szerda hajnalig lehullott a Duna vízgyűjtőjén. Területi átlagban 10 millimétert meghaladó csapadék várható még a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízgyűjtőjén.

A hét elején már voltak alacsonyabb tetőzések a folyókon, azonban a vízgyűjtőkön leesett hétfői és keddi csapadék hatására e hét közepén és végén úgynevezett másodtetőzésekre számítanak a vízügyes szakemberek.

Közölték: a területi vízügyi igazgatóságok munkatársai folyamatosan követik a hidrológiai előrejelzéseket, és ahol szükséges, fokozott figyelőszolgálatot is ellátnak. Ellenőrzik a zsilipek vízzáróságát, a kisvízfolyásokon levő erőművek kezelőivel felveszik a kapcsolatot, és tájékoztatást adnak a várható csapadék mennyiségéről – írták.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében hangsúlyozta: az érkező árhullámok a most következő 5-6 napban az állami védvonalak között maradnak. Az önkormányzati védekezést végző településeknek pedig kérés esetén műszaki segítséget nyújtanak a vízügyes szakemberek.

(MTI)

 

Címlapkép:

Ez is érdekelhet

képcím

Velencei buszbaleset: különböző nemzetiségű külföldi...

képcím

Fotókon az olaszországi busztragédia

képcím

Meghalt Olaszország egykor legkeresettebb maffiafőnöke