Csütörtökön tetőzik a Duna Budapestnél

Startlap - Startlap
A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. Csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon.

A Duna Nagybajcsnál hétfőn 18 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással, Gönyűnél pedig 19-22 óra körül 558 centiméterrel. Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár – tájékoztatta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője kedden az MTI-t.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Vág folyó, amely Komáromnál folyik bele a Dunába, a vártnál több vizet hoz, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várható.

Esztergomnál kedden 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, szerdán várható a tetőzés 580 centiméter körüli szinten.

Játszótér víz alatt Győr belvárosában.

Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés 680 centiméter körül várható csütörtök hajnalban, reggel. A rakpart magasságát (645 centiméter) kedden napközben, délután éri el a folyó.

A számítások szerint a rakpart szintje alá pénteken kerülhet a vízállás.

Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható pénteken-szombaton.

Szintén árhullám vonul le a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál kedd hajnalban elsőfokú készültség volt érvényben. Itt is további áradás várható szerdai, a másodfokú szinthez közeli tetőzéssel – jelezte az OVF.

A Rába Körmendnél vasárnap, december 24-én este tetőzött 365 centiméterrel, Sárváron előreláthatólag kedden napközben tetőzik a folyó, készültségi fokozat alatti szinten. Győrnél jelenleg első fok feletti, 552 centiméteres vízállást mérnek, további jelentős emelkedés itt már nem valószínű.

Az Ipolyon hétfőn újabb árhullám érkezett, amely jelenleg Nógrádszakálnál tetőzik 279 centiméteres vízállással. Az Ipoly Ipolytölgyesnél előreláthatólag szerdán, kevéssel a másodfok felett tetőzik.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást vízszintemelkedések törik meg, döntően a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Így a Közép-Tiszán újra első fok fölötti vízállások várhatóak.

A Tisza több mellékfolyóján is vízszintemelkedések indultak meg a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására. Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén – közölte az OVF.

BRFK: veszélyes a rakparton tartózkodni!

A Duna emelkedő vízállása miatt veszélyes a lezárt budai és pesti alsó rakparton tartózkodni – figyelmeztetett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a rendőrség honlapján.

A BRFK emlékeztetett arra, hogy az árvízveszély miatt lezárták a budai és a pesti – több helyen várhatóan kedden víz alá kerülő – alsó rakpartot a járműforgalom elől. Külön kiemelték, hogy a rakpartokon gyalogosok sem tartózkodhatnak, mert veszélyes.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a rakpart magasságát (645 centiméter) kedden napközben, délután éri el a Duna – írja az MTI.

Címlapkép: A Mosoni-Duna Győr belvárosában (MTI/Krizsán Csaba)

Ez is érdekelhet

képcím

Elsüllyedt egy műtrágyaszállító hajó a Dunán

képcím

Fotókon a megáradt Duna, így fest most

képcím

Fotókon az áradó Duna Budapesten: 700 centinél várható a...