Magyarországon több helyen rengett a föld kedd este

Startlap - Startlap
Romániában kedd este Aradtól mintegy 16 kilométerre 5.1-es magnitúdójú földrengést észleltek, melynek rezgéseit Magyarországon is lehetett érezni több településen.

A földrengés 6,4 kilométeres mélységben történt helyi idő szerint 20 óra 26 perckor Aradtól 24, Temesvártól 50, Békéscsabától 74, Resicabányától 93 kilométerre.

Obszervatóriumunkba Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Károkról egyelőre nem érkezett jelentés – jelezte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma közösségi oldalán.

A magyar határ melletti térségben már két hete is 4,9-es erősségű földmozgást észleltek, melyet a rá következő napokban-hetekben tucatnyi gyengébb rengés követett.

Kileng a szeizmográf, jelzi a földrengést
Illusztráció (Getty Images)

A mostani földmozgást Kolozsváron és Románia számos városában is érezni lehetett. Fészke – akárcsak a múltkori földmozgásnak – az Arad megyei Ópálos (Pualis) település közelében volt, de a Bánság és Erdély szinte valamennyi megyéjében.

A romániai vészhelyzeti felügyelőség (IGSU) közölte, hogy a 112-es sürgősségi hívószámra főleg Arad megyéből érkeztek jelzések kisebb károkról – épületekről leváló vakolat- és faldarabokról -, de Szilágy és Máramaros megyéből is kaptak hívást.

Aradon több utcán épületdarabok hulltak a járdára, úttestre, a tűzoltók a helyszínen vannak, hogy felmérjék és elhárítsák a károkat.

A földmozgás Temesváron is erősen érződött, de innen eddig nem jeleztek károkat.

Szintén kedden, de hajnalban földrengés volt 4.14 órakor Horvátországban3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

A földrengés mélysége a becslések alapján 9 kilométer volt – tették hozzá.

 

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Airsoft pisztollyal lőttek Budapesten kukásokra

képcím

Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos...

képcím

Marokkóban sok halottja van az éjszakai földrengésnek