Meghalt Finta József építész, aki nélkül ma Budapest és az ország is máshogy festene

Startlap - Startlap
Finta Józsefnek olyan épületeket köszönhetünk, mint a budapesti Rendőrpalota, számos hotel, a Schönherz Kollégium, vagy a Westend City Center.

Élete 89. évében elhunyt Finta József, a magyarországi építészet egyik legfontosabb alakja – jelentette be honlapján az általa alapított építészstúdió.

Dr. Finta József, a Nemzet Művésze, Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgára, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa díjas, Köztársasági Elnöki Aranyérmes építész, a Magyar Érdemrend középkeresztjének kitűntetettje, festő és verselő életének nyolcvankilencedik évében, egy teljes élettel a háta mögött, békésen de megmásíthatatlanul magunkra hagyott bennünket

– írja a Finta Stúdió. 

 

“József az építész szakmát egy legendás modernista generációtól tanulta, majd alkotásai révén vált ő is annak teljes jogú tagjává. A „TEREMTÉS” generációja ez, melyet a jelen „MEGTARTÁS” generációjától markánsan megkülönböztet hite, hogy alkotásaik legalább egyenértékűek az elődökével, és meggyőződése, hogy az organikus fejlődés részeként az elavul, meghaladott átadja helyét az újnak, korszerűnek. Ez az ősi meggyőződés építette fel 500 évvel ezelőtt az akkor 1200 éves gyönyörű római bazilika helyén a gyönyörű reneszánsz Szent Péter-bazilikát” – olvasható a közleményben.

Ez a meggyőződés hozta létre a hangulatos és egységes klasszicista Pest helyén a hangulatos és egységes eklektikus Pestet. Hitét örökül hagyta ránk 

– írják. Finta József nevéhez megkerülhetetlen budapesti és vidéki épületek fűződnek, ezekből készítettünk galériánkba egy válogatást.

Ez is érdekelhet

képcím

Meghalt B. Révész László, a magyar televíziózás egyik...

képcím

Meghalt David Soul, a Starsky és Hutch főszereplője

képcím

Rendőri intézkedés közben halt meg egy férfi Gödön