Finnország benyújtja a NATO-csatlakozási kérelmét - itt a Kreml reakciója

Startlap - Startlap
Először állítottak bíróság elé orosz katonát Kijevben; atomtámadástól tart a kijevi főpolgármester; új vírushullámot is hozhatnak a háborús menekültek. Az ukrán-orosz válság hírei.

Finnország benyújtja a NATO-csatlakozási kérelmét – itt a Kreml reakciója

Finnország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – írja a BBC. Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtöki közös nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy: “Finnországnak haladéktalanul NATO-tagságot kell kérnie”. Ez egy jelentős politikai váltás az ország részéről, amit természetesen Oroszország Ukrajna elleni inváziója váltott ki. (24.hu)

A svédek vasárnap döntenek a NATO-csatlakozás beadásáról. (24.hu)

A Kreml fenyegetésnek veszi Finnország NATO-csatlakozását. Moszkva reagálását itt olvashatod. 

Dmitrij Medvegyev atomháborút vizionál a NATO-bővülése miatt

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi miniszterelnöke, Dmitrij Medvegyev a Telegramon reagált Finnország és Svédország küszöbön álló NATO-hoz való csatlakozása miatt, amelyre Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt került sor. Medvegyev három pontban fejtette ki gondolatait. Ide kattints.

Így lőttek hátba két civilt a boltot kifosztó orosz katonák

Egy jól dokumentált, békeidőben sima rablógyilkosságnak minősülő háborús bűncselekményt követtek el orosz katonák Kijev egyik külvárosában, ami miatt az ukrán főügyészség is vizsgálatot indított. A CNN megszerezte a videófelvételeket is. Ide kattints.

Atomtámadástól tart a kijevi főpolgármester

Genya SAVILOV / AFP

Hiába szabadították fel az orosz ostrom alól az ukrán fővárost, Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester figyelmeztette a hazatérni szándékozó kijevieket, hogy nem tudja garantálni a biztonságukat. (24.hu)

Egy 21 éves orosz parancsnok az első, akit a háború kitörése óta bíróság elé állítottak

Először állítottak bíróság elé orosz katonát az Ukrajna elleni támadás során elkövetett háborús bűncselekmény miatt – közölte a kijevi főügyészség. Az esetet ebben a cikkben ismertetik.

Ötven méter magasra repülhetett az orosz tank lövegtornya

Rendkívül látványos videót rögzített a kínai Phoenix tévé stábja Mariupol környékén. Az eset múlt pénteken történt, amikor az ukránok kilőttek egy orosz T72-es tankot. A robbanás a lövegtornyot rendkívül magasra, mintegy 50 méteres magasságba repítette, közben többször is megpördült tengelye körül a többtonnás szerkezet. A felvétel itt látható.

Németország kihúzhatja a következő telet orosz gáz nélkül is

Akár már a következő téllel is meg tud birkózni Németország orosz gáz nélkül, ha elrendelnék esetleg a bojkottot, vagy bármilyen más okból nem jönne Oroszországból a földgáz – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter egy német hetilapnak adott interjújában, amelyben kifejtette, hogy az orosz invázió kezdete, azaz február 24-dike óta lépéseket tettek az orosz gázfüggőség csökkentése érdekében.

A miniszter szerint nagyjából valamikor 2024-re tudnának leválni az orosz gázról, de ha a gáztározókat feltöltik, cseppfolyós gáz beszerzés és jelentős energia-megtakarításokkal akkor is kihúznák a telet, ha összeomlana az orosz gázellátás. (24.hu)

Oroszország az egész rendjét veszélyezteti az Európai Bizottság elnöke szerint

“Oroszország közvetlen veszélyt jelent a világrendre az Ukrajna elleni barbár háború, a Kínával kötött aggodalomra okot adó paktum és az új típusú, jobbára önkényes nemzetközi kapcsolatokra törekvése miatt” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Tokióban, az Európai Unió és Japán vezetőinek csúcstalálkozóját követően. Ez még fontosabbá teszi az olyan hasonló gondolkodású partnerek számára, mint az EU és Japán, hogy megerősítsék kapcsolataikat – tette hozzá az uniós bizottság elnöke. (24.hu)

Új vírushullámot is hozhatnak a háborús menekültek

Dimitar DILKOFF / AFP

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ részletes tájékoztatóban javasolja az ukrán menekülteket fogadó országoknak, hogy teszteljenek koronavírus ellen, és ajánlják fel az oltást mindenkinek, aki kéri. Ezt azonban egyik, Ukrajnával közvetlenül határos ország sem teszi meg, ami akár egy újabb koronavírus-hullámot is hozhat Európában. Ráadásul az ukránok jó része gyermekbénulás és kanyaró ellen sem oltott. Részletek.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Kiszámolták, hány forintot jelenthet a nyugdíjasoknak Orbán...

képcím

Csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát

képcím

Eljárást indítottak a lélegeztetőgép-biznisz egyik szereplője...