Felszállt Moszkva atomháborús repülőgépe - videó is készült róla

Startlap - Startlap
ISW: Putyin aligha tud május 9-én győzelmet hirdetni; Kovács Zoltán összeveszett a BBC riporterével; "Ha van a világon pokol, az most Azovsztalban van"; Lukasenka meglepődött a "különleges művelet" elhúzódásán. Az ukrán-orosz válság hírei.

Felszállt Moszkva atomháborús repülőgépe – videó is készült róla

A napokban Moszkva felett látták az átalakított orosz Il–80-as repülőgépet, amelyet repülő Kreml néven is emlegetnek. Egy atomcsapás esetén ez a repülőgép lenne az, ahonnan Vlagyimir Putyin az országot irányítaná. Egyes szakértők szerint az orosz elnök így üzent a nyugati vezetőknek: akár atomfegyvert is kész bevetni szükség esetén. További részletek és videó ebben a cikkben.

ISW: Putyin aligha tud május 9-én győzelmet hirdetni Ukrajna felett

Az Institute for the Study of War szerint ennek nem adottak a feltételei egyelőre még a Donbaszban sem. A katonai elemzők úgy látják,  továbbra is várat magára az orosz áttörés Kelet-Ukrajnában. Bővebben.

Kovács Zoltán összeveszett a BBC riporterével azon, hogy Ukrajna fegyverrel védje-e meg a saját területét

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hazugságnak nevezte, hogy a magyar kormány területeket akar szerezni Ukrajnától. 3-4 év alatt tudnánk csak leválni az orosz energiáról. Az interjú összefoglalója itt olvasható.

Lukasenka: Hála nekem, megkezdődtek a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között

Vitaliy Ankov / Sputnik / Sputnik via AFP

Nem hitte volna, hogy az orosz hadsereg ukrajnai művelete így elhúzódik – fejtette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az AP amerikai hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában, közölte, ő maga mindent megtesz annak érdekében, hogy véget érjen a háború. Részletek.

344 embert evakuáltak Mariupolból és a környező területekről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szokásos éjszakai beszédében közölte, hogy tárgyalnak, és folytatják az emberek kimenekítését Azovsztalból, ahol továbbra is vannak civelek, nők és gyerekek is. Zelenszkij a kimenekítésük érdekében tűzszünetre is felszólított. (24.hu)

“Ha van a világon pokol, az most Azovsztalban van”

Ezek a szavak Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója szájából hangzottak el, miután az oroszok csütörtökre virradóra intenzív támadásokat hajtottak végre az ostrom alatt álló mariupoli Azovsztal acélgyár ellen. Az acélműben tartózkodó védők szerdán közölték, hogy az orosz erők áttörték a kerítést. (24.hu)

20 százalékkal zuhanhat az idén az orosz olajexport, ha az EU elfogadja az embargótervet

Londoni árupiaci elemzők szerdai előrejelzése szerint 20 százalékkal zuhanhat az idén Oroszország nyersolajexportja, ha az Európai Unió elfogadja az orosz olajimport fokozatos betiltására kidolgozott tervet. A rendkívül magas földgázárak azonban így is komoly mértékben javítják az orosz fizetési egyensúlyt. Bővebben.

Vizsgálja az orosz leválás lehetőségét a kormány

Tévedés, hogy a magyar kormány egyáltalán nem vizsgálja az orosz leválás lehetőségét, sőt, nagyon komoly anyagok is készülnek erről, amit a legnagyobb titokban meg is tárgyaltak, írja a Telex. Hogy milyen megoldások jöhetnek szóba Magyarország számára, kiderül ebből a cikkből.

Az amerikai hírszerzés segített Ukrajnának orosz tábornokokat likvidálni

Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Egyesült Államok olyan hírszerzési információkat biztosított Ukrajnának, amelyek lehetővé tették, hogy megöljék a háborúban elesett orosz tábornokot – írja a New York Times magas rangú amerikai illetékesekre hivatkozva. Részletek. A Kreml reakciója itt olvasható.

Ukrán védelmi minisztérium: 400 ezer tonna gabona ment veszendőbe az oroszok miatt

Legalább 400 ezer tonna gabonát vett el Oroszország a megszállt Dél-Ukrajnában az ukrajnai védelmi miniszter közlése szerint. A minisztérium a Twitter fiókjában egy gabonatárolókat és füstölgő földterületet bemutató másik videót is közzétett, a területen valószínűleg egy azóta lebombázott gabonatároló állhatott korábban. A felvételt itt nézheted meg.

Egy nyertese máris van az orosz olaj mellőzésének

Óvatos volt Kína az orosz olaj importjával az ukrajnai háború első teljes hónapjában, amiből az irániak profitáltak. Részletek.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

EP: megszavazták a magyar soros elnökség elleni fellépést

képcím

Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Uniónak

képcím

Putyin: Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól...