Felsóztad a járdát? Ez akár 50 ezerbe is kerülhet

Startlap - Startlap
Nem érdemes ujjat húzni a közterület felügyelettel.

Úgy néz ki, decemberben már tényleg tél lesz, ezért akinek családi háza van, annak érdemes már most felkészülnie arra, hogy miként fogja kezelni a havas, fagyott járdát az otthona előtt.

Az örök klasszikus, és a mai napig sok-sok háztartásban az első számú csúszásgátló a jeges napokon a só, amit lehetőleg a legnagyobb ívben kerüljünk el, ha nem akarunk pénztárcánk ellenségévé válni.

Ugyanis akár 50 ezer forintra is büntethető az, aki a csúszásmentesítést sóval végzi el. Ez nem valami légből kapott dolog, hiszen a só súlyosan károsítja környezetünket, ráadásul többszörösen összetett módon – írja a Pénzcentrum.hu.

A fás szárú növények esetében teljesen tönkreteheti azokat, nem is beszélve arról, hogy kifejezetten ellensége az autók alvázának, a guminak, az aszfaltnak, de még a házi kedvencek finom tappancsainak is.

Ugyanakkor a legtöbb helyhatóság előírja, hogy az ingatlantulajdonosok kötelesek eltakarítani a havat, és megszüntetni a csúszósságot a házuk előtt. Ha ezt nem végzik el, akkor akár büntetőjogi felelősséggel is járhat az, ha valaki emiatt épp az otthonuk előtt esik el.

Ezért mindenképpen érdemes a só kiváltására olyan alternatív eszközöket bevetni, mint a hivatalosan engedélyezett homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék.

Amit kevesen tudnak, de nagyon fontos: a társasházaknál nem a közös képviselő feladata a hóeltakarítás vagy a jégtelenítés, hanem nem a tulajdonosoké. Csak akkor van ez másképp, ha szerződést kötnek valakivel a feladat elvégzésére.

Ez is érdekelhet

képcím

Hóvihar volt a Bakonyban, Budapest egy részére is megérkezett a...

képcím

Dobrev Klára bemutatta az árnyékkormány tagjait

képcím

Szabad Európa: Szijjártó külön kérésére kapott munkát...