Felmérték, mennyire elégedettek a magyar apák - érdekes eredmények születtek

1000 apát kérdeztek meg.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-12 15:47

Fotó: Thinkstock

Online felmérést készített az SOS Gyermekfalvak alapítványa a gyermeknevelésről, amely során 1000 apát kérdeztek meg arról, mennyire elégedettek a gyerekükkel töltött idővel, és hogyan vesznek részt a gyermeknevelésben – írja a divany.hu.

Több időt töltenének a gyerekükkel

Az eredmények azt mutatják, minden második férfi úgy gondolja, megfelelően kiveszi részét a háztartásból, 46 százalék azonban úgy érzi, nem tölt elég időt a gyerekével. A válaszadók 14 százaléka éppen valamilyen gyermekgondozási támogatáson volt otthon a gyerekével (TGYÁS-on, GYED-en vagy GYES-en), ugyanakkor szívük szerint ennél jóval több időt töltenének a gyerekkel:

majdnem minden második apa szívesen maradna otthon a kicsivel.

Egy jelentős tömeg szerint azonban a gyereknek az anyja mellett a helye az első években. Azokat, akik nem maradnának otthon valamilyen gyermekgondozási segélyen, az anyagi kiesés tartja vissza.

A férfiak bevallásuk szerint a háztartásbeli feladatok közül leginkább bevásárolni szeretnek (85%), ezt követi a főzés és a rendrakás (60%), de a felmérés eredménye szerint minden második apa szívesen elmosogat és ki is takarít.

Kérdezték az apákat arról is, mennyire számít nekik a születendő gyermekük neme. A megkérdezettek 52 százalékának mindegy volt, hogy fia vagy lánya születik, 28 százalék szeretett volna egyértelműen fiút, 19 százalék pedig lányt.

Még a szoptatást és a szülést is bevállalnák

A férfi-női szerepekről is született felmérés. Az apák 28 százaléka a várandósság átvállalásával tehermentesítené az anyákat, ha lehetne, 23 százalék a szoptatást, 20 százalék a szülést is bevállalná. A megkérdezettek fele egyikből sem szeretne részt vállalni.

Szeretnének apák napját

Emellett kérdezték őket az apaság megünnepléséről is: az apák fele szeretné, ha az apák napját is ünnepelnék az óvodában, iskolában, és nem csak az anyák napját.

Az apák meghatározó családban betöltött szerepét igazolja az is, hogy a férfiak 62 százaléka a saját apját tartotta a férfi mintának, példaképnek gyerekként, de a nagyapák is fontosak a fiúgyerekek életében, míg öt százalékuknál a tanárok is betöltötték ezt a funkciót. A válaszadók 17 százaléka vallotta, hogy megfelelő férfi minta nélkül nőtt fel.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedben változott az apák szerepe a családban és a gyermekvédelemben is – mondta Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója. – Az SOS Gyermekfalvakban is egyre többször jelentkezik olyan pár nevelőszülőnek, amelynél az apa is aktívan szerepet vállal a nevelőszülői család életében. Az is előfordul, hogy a férfi válik hivatalosan nevelőszülővé, és marad otthon a gyerekekkel. A nevelőszülőség még mindig női szakmaként él az emberek fejében, pedig férfiak is lehetnek nevelőszülők, ahogy az sem kizáró ok, ha valaki egyedülálló.”

Az SOS Gyermekfalvak 134 országban van jelen, Magyarországon. A főként adományokból működő közhasznú alapítványnál 80 nevelőszülő gondoskodik 400 gyermekről. Az SOS folyamatosan várja nevelőszülők jelentkezését, férfiakét és nőkét, házaspárokét és egyedülállókét egyaránt.

Mai nap hírei

Kelet-európai rabszolgáktól erős a német húsipar

agraragazat.hu4 órája

Menczer: Senki nem tiltja, hogy olyan gyártókkal tárgyaljunk, akikkel Brüsszel nem

168ora.hu6 órája

Hó és jég a Szahara kapujában - havazott a sivatagban

koponyeg.hu8 órája

A katonai parádé végül elmarad, Trump egy légi támaszponton búcsúzik majd az elnökségtől szerda kora reggel

444.hu9 órája

Tízmilliók menekülnek a Whatsappról

digitalhungary.hu10 órája

Megan Fox annyira mini ruhát vett fel, hogy képtelenség nem belátni a lábai közé

promotions.hu11 órája

Hatalmas szélturbina omlott össze Svédországban

alternativenergia.hu12 órája

Harry herceg szíve összetört: nem tud túllépni a történteken

joy.hu13 órája