Kiemelt Hírek 2019. március 27.

Feljelentette informátorát a Pesti Srácok újságírója

Startlap Kiemelt Hírek 2019. március 27.
Ezt a húzást a szakmai etika lábbal tiprásának nevezni eufemizmus.

Kiadta az ügyészségnek a neki súgó MSZP-s informátort a PestiSrácok újságírója, hátha így eredményesebb lesz a nyomozás, és méltatlankodva kevesellte a „politikai szálat” a büntetőügyben – derül ki a hvg.hu birtokába került nyomozati anyagokból. A kormánylap újságírója nemcsak az alapvető sajtóetikát rúgta fel, a Polt Péternek címzett dokumentumban leírja saját „jelentős szerepét” is az eljárásban. Az informátorral folytatott levelezéseit is megszereztük és lehozzuk, mert plasztikusan mutatják, hogyan gyárt cikket a NER-média – írja a hvg.hu.

A Czeglédy-ügyről van szó

A teljes magyar médiához hasonlóan a Huth Gergely főszerkesztésével működő PestiSrácok is kezdettől fogva követi a milliárdos költségvetési csalás miatt zajló Czeglédy-ügyet. Saját keresőjük tanúsága szerint újságírójuk, Füssy Angéla vitte a lapnál leginkább az MSZP- és DK-kötődéssel egyaránt rendelkező jogász-politikus ügyét, sorra publikálva a cikkeket az eljárás fejleményeiről. A lap újságírója azonban a hvg.hu birtokába került dokumentumok szerint aktívan beavatkozott a Czeglédy Csaba ellen zajló büntetőügybe, amikor az ügyészség előtt felfedte és kiadta saját szocialista belső informátorát, aki kifejezetten anonimitást kérve szállította neki az információkat.

Sose derült volna ki

Füssy etikátlan lépése sose derült volna ki, ha az általa szállított információk nem kerülnek bele a hivatásos nyomozati anyagba, ahol egy külön 39 oldalas blokkot kaptak az újságírótól származó, bizalmas értesülések. 

Kevesli a politikai szálat

Füssy a Polt Péternek írt levelében azon méltatlankodik, hogy a büntetőügyben nem jelenik meg elég fajsúlyosan a politikai szál, pedig ő aztán mindent megtett annak érdekében, hogy ráirányítsa a nyomozóhatóságok fókuszát.

A forrását is feldobta

A PestiSrácok munkatársa egy másik alapvető etikai normát is semmibe vesz: a kifejezett kérése ellenére kiadja azt az MSZP-s forrását, Németh Szabolcsot, aki a cikkeihez információkat szállított neki Czeglédyről és más gyanúsítottakról. Annyira fontos lehetett számára, hogy közrehasson az eljárásban, hogy nemcsak személyazonosságát fedi fel, de becsatolta a Némethtől bizalmasan kapott üzeneteket, illetve e-mailt is. Ezeket szintén sikerült a portálnak megszereznie, ezekből az is kitűnik, hogy a szocialista, aki az MSZP-ből ismeri Czeglédyt, kifejezetten anonimitást kért tőle.

A végén még neki állt feljebb

Természetesen Füssy Angéla nem amiatt háborodott fel, hogy felrúgta az újságírói szakma etikai alapelvei közül a legfontosabbak egyikét, hanem azért akadt ki, mert ez kiderült. 

Nem tagadom, valóban írtam beadványt az ügyészségre, azt viszont teljesen elképesztőnek tartom, hogy ez a HVG-hez kerül

– reagált a portál megkeresésére. Amikor a hvg rákérdezett az informátorának kiadására, közölte, hogy „a továbbiakban nem szeretnék önnel tovább beszélgetni”, és letette a telefont.

Keresés az oldalon