Farkas Bertalannal együtt a tv-maci is járt az űrben

Ma 69 éves az első magyar űrhajós.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-02 08:03

Fotó: MTI - Soós Lajos

Farkas Bertalan az első magyar űrhajós, űrkutató, vadászpilóta. Az Interkozmosz program keretében volt lehetősége az űrbe jutni. A Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság Hőse, az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja, az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának munkatársa, a Space for Earth Alapítvány alapító tagja. Tevékenységével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak, és a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében.

Farkas Bertalan 1949. augusztus 2-án született Gyulaházán. 1972-ben lett a magyar légierő tisztje, 1976-tól első osztályú vadászrepülő, 1978-ban pedig jelentkezett a szovjet űrhajós programba. Két évig képezték a Gagarin Űrhajósképző Központban Magyari Bélával együtt, de csak neki volt lehetősége Valerij Kubaszovval 1980. május 26-án este 9 óra 20 perckor elstartolni a Szojuz-36 űrhajóval. A Földre június 3-án tértek vissza.

MTI Fotó: Soós Lajos

Az utazás során kétszer is elhaladtak Magyarország felett, élményeiről később így emlékezett meg az űrhajós:

„Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.”

Érdekesség, hogy űrbéli tartózkodása során egyik este ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek, ehhez pedig magával vitte a tv-macit is a világűrbe.

A nagy utazása után a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán diplomázott, és a Magyar Tudományos Akadémia Interkozmosz Tanácsának kutatócsoportjában dolgozott vezetőségi tagként, katonai pályája 1995-ig volt aktív.

Politikusi karrierrel is próbálkozott, először a MDF, majd a Zöldek Pártja színeiben.

 

 

Forrás: Wikipedia

Mai nap hírei

Fotók: bekamerázták a luxusvillát, ahol Rogán él

ezalenyeg.hu14:57

Új módszer az unokázós csalásoknál

szabadeuropa.hu3 órája

Kórházba került Tokár Tomi kisfia

napidoktor.hu5 órája

Kocsis Máté bemondta a Kossuth Rádióban, hogy a baloldal képtelen az összefogásra

168ora.hu7 órája

A jövő vonata robog Ausztriában

koponyeg.hu7 órája

Bevetésre indulnak a törzscsuklós nehéztraktorok

agroinform.hu7 órája

5+1 dolog, amiről nem is gondolnád, de a szüleidtől örökölted

joy.hu11 órája

Agymosás a sógoroknál

demokrata.hu18 órája