Kiemelt Hírek 2018. augusztus 02.

Farkas Bertalannal együtt a tv-maci is járt az űrben

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 02.
Ma 69 éves az első magyar űrhajós.

Farkas Bertalan az első magyar űrhajós, űrkutató, vadászpilóta. Az Interkozmosz program keretében volt lehetősége az űrbe jutni. A Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság Hőse, az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja, az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának munkatársa, a Space for Earth Alapítvány alapító tagja. Tevékenységével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak, és a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében.

Farkas Bertalan 1949. augusztus 2-án született Gyulaházán. 1972-ben lett a magyar légierő tisztje, 1976-tól első osztályú vadászrepülő, 1978-ban pedig jelentkezett a szovjet űrhajós programba. Két évig képezték a Gagarin Űrhajósképző Központban Magyari Bélával együtt, de csak neki volt lehetősége Valerij Kubaszovval 1980. május 26-án este 9 óra 20 perckor elstartolni a Szojuz-36 űrhajóval. A Földre június 3-án tértek vissza.

MTI Fotó: Soós Lajos

Az utazás során kétszer is elhaladtak Magyarország felett, élményeiről később így emlékezett meg az űrhajós:

„Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.”

Érdekesség, hogy űrbéli tartózkodása során egyik este ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek, ehhez pedig magával vitte a tv-macit is a világűrbe.

A nagy utazása után a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán diplomázott, és a Magyar Tudományos Akadémia Interkozmosz Tanácsának kutatócsoportjában dolgozott vezetőségi tagként, katonai pályája 1995-ig volt aktív.

Politikusi karrierrel is próbálkozott, először a MDF, majd a Zöldek Pártja színeiben.

 

 

Forrás: Wikipedia

Keresés az oldalon