Fáklyás felvonulást tartottak a gyermekbántalmazás ellen Budapesten

Startlap - Startlap
El a kezekkel a gyerekektől! címmel tartottak fáklyás demonstrációt az Országos Közös Akarat szervezésében a fővárosban.

A tiltakozó vonulás résztvevői szerdán délután öt órától gyülekeztek a fővárosi Szent Gellért téren – írj a a Telex. Az Ennyi nem elég – El a kezekkel a gyerekektől! címmel létrejött tüntetés célja a kiállás volt a bántalmazott gyermekekért. Az esemény történéseit videó formájában itt lehet elérni, kizárólag közvetlenül az Országos Közös Akarat Facebook-oldalán.

A szervezésben szociális munkások, diákmozgalmak aktív diákjai vettek részt. 

A felvonulók az eredeti gyülekezőhelyről háromnegyed hat körül indultak tovább a Szabadság hídon át. A cél a Kossuth téren található Miniszterelnöki hivatal volt.

 

Nem foglalták el egészen a hidat, hiszen az Buda felé járható volt. A menet útvonalát végig a szervezők biztosították, akik többször is bemondták, hogy ez egy méltóságteljes, néma menetelés. A kérésük az volt, hogy senki se kiabáljon be jelszavakat a demonstráció során.

Este hat órakor a vonulás eleje már elérte a Belgrád rakpartot. Olyan szinten ügyeltek a rendre, hogy a menet bal szélén madzagot feszítettek ki, hogy a tiltakozás résztvevői tudják tartani a rendet. Itt is, akárcsak a hídon, az úttest felét foglalták csak el, az autósok szemben megfelelően tudtak közlekedni.

A tüntetők este 7 órára értek a Parlamenthez. Itt rövid beszédek következtek. Giay Lola, az Egységes Diákfront aktivistája a bicskei gyermekotthon áldozatainak traumáiról beszélt, jelezve a hatalom végtelen passzivitását az ügyben.

Hangsúlyozta: kevés lesz az a pár lemondás és törvénymódosítás. Ma több milliós bírságot szabnak ki könyvekkel kapcsolatban, miközben Kaleta Gábor ügyében jelentéktelen ítéletet hoznak. 

Szilágyi Kitt óvópedagógus az Országos Közös Akarat aktivistája beszédében nyomatékosította: ma emlékeztetni és emlékezni jöttek. a figyelmet azok felé fordítva, akiktől soha nem kértek bocsánatot, akiket most is bántalmaznak és elnyomnak, akik jelenleg is félelemben élnek.

A most felszínre került tragédia okán is mindennél nagyobb szükség van a gyermekek megfelelő védelmére, amelynek mindenek felett álló országos üggyé kell válnia. 

Már a gyülekezés is békés hangulatú volt

A hivatalos kezdési időpont során sok rendőr jelent meg a Szent Gellért téren, ahol mintegy 200-300 résztvevő várakozott, akik javarészt középiskolások és egyetemisták voltak. 

A Telex tudósítója szerint a hangulat békés volt, csak akkor alakult ki kisebb torlódás, amikor a résztvevők elállták a metrólejárót. Ebben semmi szándékosság nem volt, egyszerűen kicsi volt a tér ekkora sokasághoz. 

Látszatintézkedésekre és traumáikkal magukra maradó áldozatokra hívták fel a figyelmet

A téren felszólalók közül a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke, Meleg Sándor köszönetet mondott a többi szociális és gyermekvédelmi munkatársnak, akik nélkül szerinte képtelen lenne a működésre az ellátórendszer. 

Meleg úgy véli, a kormány által meglebegtetett, de elemeiben nem ismert intézkedések nem nyújtanak többet a látszatnál. Szerinte, ez abból is átjön, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el a kérdéssel foglalkozó parlamenti bizottság üléseire. 

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány sok társadalmi csoportot diszkriminál, miközben a gyerekekkel, idősekkel, hajléktalanokkal foglalkozó ellátással is gondok vannak.

Az eseményt szervező Egységes Diákfront tagja, Bercsek Blanka beszédében a szexuális bántalmazások elszenvedőire hívta fel a figyelmet, akik semmilyen támogatást nem kapnak, így nem tudják feldolgozni a súlyos traumáikat. Sokuk sajnos ezért csak az öngyilkosságba tud menekülni. 

Címlapkép: Getty Images – a fotó csak illusztráció