Ezért lesznek még bőven világháborús bombák Budapesten

Startlap - Startlap
Csak az elmúlt két évben is egy tucat bombát találtak a fővárosban.

Még hét évtizeddel a második világháború után is szinte havonta riasztják a fővárosban tűzszerészeket, egy-egy építkezésen vagy a Dunában talált robbanószerkezet miatt. Legutóbb pont csütörtökön okozott fennakadást egy robbanótest Budapesten.

Fotó: Fortepan/National Archives

A második világháború során rengeteg olyan bomba is zuhant hazánkra, melyek soha nem robbantak fel. Sajnos volt is miből, mivel az 1942-43-as szórványos bombázások után 1944 április 3-án olyan, a casablancai brit-amerikai konferencián eldöntött légi offenzíva vette kezdetét, melynek során több tízezer tonnányi bombát dobtak le hazánkra – írta a Híradó.hu

Fotó: Fortepan/National Archives

A háború legnagyobb hazai bombatámadása július 2-án érte Magyarországot. Elsődleges célpont a főváros volt, ott is a kezdeti időszaktól a repülőterek, pályaudvarok, ipari létesítmények. Csepel a kikötő, az olajfinomító és a Weiss Manfréd Művek miatt már a legelső támadások idején erősebb fókuszt kapott.

A szőnyegbombázások megkezdésével a csapások azonban már nem csak az ipari célpontokat érték el, így óriási károk keletkeztek a lakóházakban. 1944 szeptemberének végétől aztán egymást érték a légitámadások az egész országban a brit, amerikai, végül a szovjet légierőnek köszönhetően. A legtöbben, 771-en a IX. kerületben haltak meg ennek következtében, országszerte mintegy 20 ezer áldozatot szedtek a támadások.

Így nem is véletlen hogy jóval fél évszázaddal a második világháború után olyan robbanószerkezetekre bukkannak, melyek miatt  akár több utcányi területet is ki kellett üríteni – ahogyan nem is volt ez másképp a héten sem. Legutoljára pont tíz éve, 2008 júliusában került sor hasonló evakuálásra Angyalföldön. Akkor a Tatai út és a Tahi utca sarkánál lévő autójavító műhelynél egy féltonnás amerikai bomba miatt kellett tízezer embernek elhagynia a lakhelyét. A robbanószerkezet a tűzszerészek szerint ötszáz méteres körzetben mindent “megmozdított” volna.

A leginkább „veszélyeztetett” területek között említhetjük Ferencvárost, Angyalföldet, Lágymányost, Csepelt, a külső kerületeket, valamint a Vár környékét, ahol heves harcok folytak a háború végén.

A Hiradó közzétette az elmúlt két évben Budapesten talált bombák listáját, ami még több mint 70 év távlatából is megdöbbentő:

 • 2017. szeptember 1-én egy félmázsás német rombolóbombát találtak a Mészáros utcában kábelfektetési munkák során egy árokban.
 • 2017. július 23-én egy SC 50-es német bombát semmisítettek meg a Budapest Airport 2-es termináljának taxiparkolójában.
 • 2017. június 24-én egy 100 kilogrammos bombát találtak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri campusánál.
 • 2017. május 23-án Ferihegyen a régi repülőgép-emlékpark területén építkezés közben került elő egy 10 kilogrammos, FRAG 20-as amerikai légibomba.
 • 2017. május 17-én a Csömöri úton, egy építkezésen találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB-50-es típusú rombolóbombát.
 • 2017. február 17-én egy 50 kilogrammos magyar rombolóbomba került elő a földből a Mecset utcában, a Gül Baba mecset felújítása közben.
 • 2016. november 23-án egy 500 kilogramm tömegű, GP-1000-es típusú amerikai bombát hatástalanítottak a tűzszerészek, amelyet a Déli összekötő vasúti híd közelében találtak.
 • 2016. november 9-én a Dunában talált második világháborús bombát emeltek ki és hatástalanítottak.
 • 2016. október 28-én a budai Várban, a karmelita kolostor felújításánál egy építkezésen egy szovjet rombolóbombát találtak.
 • 2016. szeptember 29-én a főváros XV. kerületében, a Rákos úton találtak egy 65 kilogrammos szovjet rombolóbombát.
 • 2016. július 25-én a Magyar tudósok körúton építési munkák közben került elő egy GP-1000 típusú 500 kilogrammos rombolóbomba.
 • 2016. június 7-én került elő egy egytonnás GP-2000 típusú bomba a főváros XI. kerületében, a Kamaraerdőben.
 • 2016. június 3-án egy több száz kilogrammos második világháborús bombára bukkantak az Infopark területén a Pázmány Péter Sétányon zajló építkezésen.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

képcím

Baumann Péterre emlékeztek az újbudai rendőrkapitányságnál

képcím

A rendőrgyilkosság gyanúsítottját ismerték a környéken,...

képcím

Késsel támadtak rendőrökre Budapesten, egyikük meghalt