Kiemelt Hírek 2018. április 10.

Ezek a lemondások várhatók a választások eredménye miatt

Startlap Kiemelt Hírek 2018. április 10.
Van, aki azért mond le, mert képviselő lett, van, aki azért, mert nem lett.

A választás után több helyen várhatók lemondások a parlamenti mandátumokról vagy a polgármesteri kinevezésekről, mivel több polgármester is országgyűlési képviselő lett – írja az Infostart.hu.

Karácsony Gergely nem lett miniszterelnök és valószínűleg országgyűlési képviselő sem lesz, így nem kell Zuglóban időközi polgármester-választást tartani – erre utalt még a választás előtti, InfoRádiónak adott interjújában:

„A zuglói polgármesterséget csak a miniszterelnökségre tudnám lecserélni; amennyiben nincs kormányváltás, nem biztos, hogy a Parlamentben tudok a legtöbbet tenni azért, hogy Magyarországon a progresszív gondolkodásnak legyen társadalmi támogatottsága. Most nincsenek B-terveim.”

Helyére Harangozó Tamás kerülhet.

A Jobbik listáján az ózdi polgármester, Janiczak Dávid van bejutó helyen, de valószínűleg ő is marad a városában, így helyette Potocskáné Kőrösi Anita kerülhet a parlamentbe.

Feltehetőleg a gödöllői polgármester, az LMP-vel szövetséges Új Kezdet elnöke, Gémesi György sem adja fel a polgármesterséget, ezért az ő mandátumát Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője veheti át.

Várhatóan lemond viszont a XV. kerület vezetője, Hajdu László, aki a Demokratikus Koalíció egyéni jelöltjeként jutott be az Országgyűlésbe a 12-es számú választókerületben, illetve Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere, aki a sajtóhírek szerint miniszter is lesz, ezért mindkét kerületben  időközi polgármester-választást kell majd tartani.

A Komárom-Esztergom megyei Ácson is változások lesznek, a polgármester, Lakatos Béla a Momentum jelöltjeként indult a választáson, de olyan minimális szavazatot kapott, hogy a polgármesterségről is lemond.

 

Forrás: Infostart

Címlapfotó: MTI – Kallos Bea

Keresés az oldalon