Kiemelt Hírek 2020. július 15.

Ezek a beutazási korlátozások érvényesek mától Magyarországon

Startlap Kiemelt Hírek 2020. július 15.
A koronavírus miatt szerdától ismét nem lehet csak úgy utazgatni. Hírösszefoglaló.

Ezek a beutazási korlátozások érvényesek mától Magyarországon

Szerdától hatályba léptek a Magyarországra való beutazás korlátozásai, amelyeket a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt rendeltek el. A kormányrendelet három, színkóddal jelölt kategóriába sorolja az országokat, és ettől függően különböző szabályok érvényesek az onnan érkező határátlépőkre. Minderről bővebben itt írunk.

Kedden egy mozdulattal 300 milliárdot vettek ki a Gazdaságvédelmi Alapból

A keddi közlönyben megjelent határozattal több mint 301 milliárd forintot csoportosítottak át a Gazdaságvédelmi Alap terhére. Na és mire fordítják ezt az irdatlan összeget a koronavírus okozta válság enyhítése helyett? Innen kiderül.

Pikó András: Józsefvárosra évekkel ezelőtt rácuppant egy közpénzleszívó Fidesz-polip

A főváros VIII. kerületének polgármestere szerint

a kerület ingatlanvagyonát gyakorlatilag felélték az előző fideszes önkormányzatok.

Erről, valamint a helyi közbiztonságról, a közbeszerzési döntőbíróság 50 millió forintos büntetéséről, az önkormányzati elvonásokról, illetve egyéb fontos budapesti ügyekről friss interjújában nyilatkozott. Íme a részletek.

Magyarország 175 millió eurós hitelt vesz fel

Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

A hírt Varga Mihály jelentette be, miután aláírta az erről szóló megállapodást az Európa Tanács Fejlesztési Bankkal. Az összeget a koronavírus elleni védekezésre költjük. Mit jelent ez, és mit lehet tudni még a hitelről? A válaszokért kattints ide.

Közokirat-hamisításért feljelentették a korábbi államtitkár és kukaholding-vezér apját 

Weingartner József igazságügyi szakértő, a KDNP veszprémi szervezetének egyik vezetője volt, és egyben annak a Weingartner Balázsnak az apja, aki az állami kukaholding vezérigazgatója volt, majd Palkovics László államtitkáraként tevékenykedett. A rendőrség és egy szakértő szerint (aki egyben a feljelentő is) Weingartner József intellektuális közokirat-hamisítást követhetett el, amiért amúgy egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Az ügy középpontjában egy 1986-os évjáratú Mercedes Benz 560 SEC kupé áll. A gyanút már 2018 novemberében megállapították, de a nyomozás másfél éven keresztül egyáltalán nem haladt. Az esetről ebből a cikkből tudhatsz meg mindent.

Egy ellenzéki és egy fideszes a két legnépszerűbb politikus Magyarországon

A Publicus Intézet júniusban közvélemény-kutatást, amelyben az egyes politikusok, pártok támogatottságára, ismertségére kérdeztek rá. Ebből kiderült: a két legkedveltebb poltikus egyike a Fidesz, a másik az ellenzék tagja, a legismertebb képviselő szintén ellenzéki. A pártpreferenciákkal kapcsolatos válaszok nem okoztak meglepetést. A felmérés eredményeit ebben a cikkben ismertetik.

Az osztrák fizetés és az osztrák családi pótlék mellé is jár a 2,5 milliós magyar nagycsaládos támogatás

Ausztriában tavaly nyáron mintegy 101 ezer magyar dolgozott, akik a hazai bérek többszörösét kereshetik meg, és a kinti családi pótlékra is jogosultak. Amennyiben nagycsaládosok, a magyar kormány számukra is biztosítja a tavaly tavasszal bejelentett 2,5 milliós támogatást. Pedig az az osztrákok érdekeivel sem fér össze. Részletek itt.

A budapesti vendéglátás képtelen felállni a padlóról

Ahhoz képest, hogy Olaszországban például a kávézók tulajdonosai a forgalom 90 százalékos csökkenéséről számoltak be az újranyitás első heteiben, a magyar főváros vendéglátása jól járt. De ez sovány vigasz, a májusi számok nálunk se sokkal szebbek, brutális csökkenést mutatnak. A külföldiekre építő vendéglátóhelyek számára kinyitni sincs értelme, vidéken pedig a hétvégéken teltház, hétköznapokon kongó üresség jellemző. Ha érdekel a téma, akkor itt folytasd az olvasást.

Itt a legdrágábbak a luxuslakások

Fotó: Ben Rahn/Construction Photography/Avalon/Getty Images

A luxus lakóingatlanok piacát vezető kis tengerparti településen annyira durvák az árak, hogy egy ilyen lakásnak még a bérlése is egy komoly vagyonba kerül. A dobogó második és harmadik helyére két világváros jutott fel. Részletek itt.

Még napokig marad a visszafogott nyári idő

Csütörtöktől hidegcsepp alakítja Magyarország időjárását, amelynek köszönhetően erős melegedésre a jövő hétig nem számíthatunk. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt nézegetheted.

 

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

Keresés az oldalon