Kiemelt Hírek 2017. november 08.

Ez válthatja a megszüntetett korkedvezményes nyugdíjat

Startlap Kiemelt Hírek 2017. november 08.
Csomag a veszélyes munkakörökre.

Hamarosan dönthetnek a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új csomagról – írja a Magyar Idők. A fokozott egészségkárosító kockázattal jellemezhető munkavégzés feltételeinek javításáról szóló tervezet a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának holnapi ülésén is napirendre kerül.

A tervezet célja, hogy a korábbi egységes, elavult szabályozás helyett speciális, egyedi, munkakörökre és munkahelyi adottságokra szabott irányelv jöjjön létre.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lap kérdésére kifejtette: a szakszervezeti oldal javaslatai szerint az egészségkárosító kockázatot vállaló munkavégzőt többletjuttatásokkal lehetne kompen­zálni. A többletjuttatás tervét korábban a munkaadói oldal is elfo­gadta.

Nemcsak anyagi juttatásokkal, de akár az egészség­károsító munkavégzési idő csökkentésével, több szabadsággal, plusz­juttatással vagy rekre­á­ciós intézkedésekkel tervezik kárpótolni a munkavállalót.

Változás jöhet a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatban is. A Magyar Idők úgy tudja, a kormány a közeljövőben eltörölheti a 65 évnél fiatalabb, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont.

Az ellátásban részesülő 65 év alat­tiak jelenleg évente a mindenkori minimálbér 18-szorosát kereshetik meg egy év alatt. Ha az adóköteles keresetük meghaladja ezt az összeget, tehát a havi bruttó 191 250 forintot, az érintettnek választania kell az ellátás és a munkaviszony között, az ezzel járó kockázat miatt pedig sokan nem mernek újra munkába állni.

 

Forrás: Magyar Idők

Fotó: MTI/Jászai Csaba 

Keresés az oldalon