Megindítja a pert az EP a Magyarországnak utalt uniós pénzek miatt

Startlap - Startlap
Az Európai Parlament feltételezése szerint az Európai Bizottság politikai alkunak köszönhetően szabadította fel a Magyarországnak járó 10 milliárd eurót.

Megindítja a pert az Európai Parlament (EP) az Európai Bizottság (EB) ellen a magyar pénzekkel kapcsolatban – tudta meg a 24.hu.

A Bizottság decemberben döntött arról, hogy felszabadítja Magyarország számára az úgynevezett horizontális feljogosító feltételekkel blokkolt pénzek nagy részét, összesen 10 milliárd eurót.

Ez a pénz a kohéziós alapok azon része, amelyet nem fagyasztottak be a feltételességi (vagy jogállami) mechanizmussal a tagállamok. Ezeket eddig azért nem kaphattuk meg, mert a bizottság szerint a magyar igazságügyi rendszer nem volt teljesen független, így nem felelt meg az unió hétéves költségvetésében lefektetett feljogosító feltételeknek, amelyek kimondják: a pénzeket csak akkor lehet kifizetni, ha egy tagország tiszteletben tartja az EU alapértékeit.

A parlament alapvetően azért perel most, mert az ő feltételezésük, hogy a bizottság politikai alku miatt szabadította fel a Magyarországnak járó pénzeket

– írja a 24.hu. A pontos részleteket egyelőre nem ismerni, de a lap szerint vannak kételyek azzal kapcsolatban, mennyire áll majd meg a bizottság elleni per.

Az Orbán-kabinet narratívája szerint a pénzek azért váltak elérhetővé, mert a kormány mindent teljesített az igazságügyi reformok terén, amit kértek tőle.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar-kínai csúcs: tizenhat megállapodást már biztosan alá...

képcím

Magyar Péter pártját méri a legerősebb ellenzéknek a Medián,...

képcím

Bíróság kötelezi az MVM-et arra, hogy árulják el, kik...