EP: megszavazták a magyar soros elnökség elleni fellépést

Startlap - Startlap
Az Európai Parlament frissen elfogadott határozatában durván elítéli a magyar kormány működését, és szeretné elérni a magyar soros elnökség megakadályozását.

442 igen szavazattal, 144 ellenszavazattal, 33 tartózkodás mellett megszavazta az Európai Parlament azt a határozatot, amely nyomást szeretne gyakorolni az Európai Tanácsra, hogy a magyar kormány ne tarthassa meg 2024 második felében a rá eső soros uniós elnökséget – írja a 24.hu.

A határozat a következőket rója fel a magyar kormánynak:

  • a választásokkal kapcsolatos kritikák,
  • az üzleti szereplők megfélemlítése,
  • a rendeleti kormányzás,
  • a hetes cikk szerinti eljárás,
  • az országspecifikus ajánlások teljesítésének hiánya,
  • a befagyasztott pénzek,
  • valamint az Európai Ügyészséghez való csatlakozás elmaradása is.

A határozat lényegi része a 11-es pont, amelyben ez áll:

az uniós soros elnökség nagyon fontos az uniós jogalkotásban, és kétségbe vonják, hogy a magyar kormány el tudná látni ezt a feladatot.

Mindezt arra hivatkozva, hogy a magyar kabinet nem tartja be az uniós alapszerződés második cikkében foglalt alapértékeket, valamint nem tiszteli a jóhiszemű együttműködés elvét.

Az EP arra kéri a tanácsot, találjanak megfelelő megoldást a magyar soros elnökség ügyére, különben a parlament teszi meg a “szükséges lépéseket”.

Az Európai Parlamentnek ebben az ügyben nincs jogköre, saját maga nem tud dönteni a soros elnökségről, de bosszút tud állni a tanácson, ha úgy látja, nem lépnek – jegyzi meg a 24.hu.

Az, hogy a tanács mennyire veszi figyelembe a most elfogadott határozatot, még kérdéses. Azonban vannak olyan tagországok, amelyek már most hajlanak erre. A végső döntésben pedig a két nagy tagállamnak, Németországnak és Franciaországnak lesz kiemelt szava.

 

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Gulyás Gergely: Egy szuperállam kialakításának kísérlete...

képcím

Kivonulnak az Európai Unióból Soros György alapítványai

képcím

Jogállamisági jelentés: akad javulás Magyarországon, de rengeteg...