EU-csúcs: Orbán is megszavazta Ukrajna támogatását

Startlap - Startlap
Másodszor már nem vétózott a magyar miniszterelnök Brüsszelben.

Egyhangúlag megszavazta az Európai Tanács az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót az eu-s állam- és kormányfői csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozóján. A hírt a Tanács elnöke jelentette be. Orbán Viktor is támogatta a döntést.

Charles Michel az X-en megjelent posztjában azt írta: “Mind a 27 állam- és kormányfő megállapodott egy további 50 milliárd eurós támogatási csomagról Ukrajna számára az uniós költségvetésen belül. Ez biztosítja Ukrajna számára a stabil, hosszú távú és kiszámítható finanszírozást. Az EU vezető szerepet és felelősséget vállal Ukrajna támogatásában; tudjuk, mi forog kockán”.

 

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács meghozta a prioritások megvalósításához szükséges döntést – prioritásként az uniós bizottság elnöke Ukrajna támogatását, az illegális migráció elleni küzdelmet és az európai versenyképesség szavatolását sorolta fel. “Jó nap ez Európa számára!” – idézi az MTI Ursula von der Leyen szavait.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: “Európa ismét teljesített”, a döntés az EU szavahihetőségét bizonyítja, és kiszámíthatóságot szavatol Ukrajna számára. Az 50 milliárd eurós uniós pénzügyi csomag támogatja Ukrajnát a helyreállításban, az újjáépítésben, valamint reformok megvalósításában segíti az országot az EU-tagság felé vezető útján – mondta. A megállapodás nem csak morális, hanem stratégiai kérdés is, “ezzel ugyanis tartoztunk Ukrajna népének és Európának, mert Ukrajna biztonsága Európa biztonságát is jelenti” – tette hozzá az EP-elnök.

Az unió 2021 és 2027 közötti hosszú távú költségvetésének féléves felülvizsgálatával kapcsolatban Metsola azt mondta, az Európai Parlamentnek górcső alá kell vennie a megállapodás részleteit, hogy az valóban megfelel-e az európai választók igényeinek. Marad-e elégséges támogatás azokra a prioritásokra, amelyekben a tagállamok korábban már megállapodtak, köztük a migráció kezelésére, a klímavédelemre és a versenyképesség szavatolására – tette hozzá az EP-elnök.

Kijev üdvözölte a támogatás elfogadását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök üdvözölte csütörtökön a 27 európai uniós tagállam egyhangúlag elfogadott megállapodását az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról.

“Nagyon fontos, hogy a döntést az EU mind a 27 vezetője elfogadta; újabb bizonyíték ez az EU-n belüli erős egységre” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében, hozzátéve: az összeg hosszú távra megerősíti Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitását.

Denisz Smihal, ugyancsak az X közösségi oldalon a “szolidaritás és az egység jelének” nevezte a megállapodást – írja az MTI. “Minden egyes szavazatuk jelentős hozzájárulás a közös győzelmünkhöz” – jelentette ki.

A tervek szerint a támogatás első részletét Ukrajna márciusban kapja meg.

Másodszorra nem volt vétó

A rendkívüli tanácskozást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azért hívta össze, mert a legutóbbi, decemberi EU-csúcson  – épp Orbán Viktor vétója miatt – nem született megállapodás a 2021 és 2027 közötti költségvetés felülvizsgálatáról. A csütörtökön elfogadott megállapodás szerint a hétéves uniós költségvetés négy éven át összesen 50 milliárd euró támogatást juttat Ukrajnának. Az országnak szánt segélycsomag az uniós költségvetés terhére 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból, valamint 33 milliárd eurós hitelből áll. A finanszírozás támogatni hivatott az ország rövid távú helyreállítási szükségleteit, valamint középtávon az újjáépítést és korszerűsítést.

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint a megállapodás előírja, hogy az Európai Bizottság Ukrajna pénzügyi támogatásának végrehajtásáról szóló éves jelentése alapján az Európai Tanács minden évben vitát tart a támogatás végrehajtásáról, iránymutatás céljából. A kompromisszumos megállapodás alapján két év múlva felülvizsgálhatják a finanszírozást – írja az MTI.

 

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán a gazdákkal kampányol: "Én volnék Magyarország első...

képcím

Titokban, egy magtárban indította a kampányt Orbán Viktor

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...