Ennyi pénzt még sosem szántak a magyar honvédelemre

’A biztonság nem lehet pénz kérdése.’

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-29 11:01

MTI Fotó: Illyés Tibor

Még soha nem volt ennyi pénz a honvédelemre – hangoztatta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

Az államtitkár felidézte, jövőre mintegy 513 milliárd forint lesz a honvédelmi költségvetés. Azt is elmondta: ebből 150 milliárd forintot fordítanak haderőfejlesztésre.

Németh Szilárd, az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában azt is kiemelte: a honvédelmi kiadások kerete több mint 85 milliárd, míg a belügyi szervek költségvetése mintegy 40 milliárd forinttal emelkedik jövőre. “A biztonság nem lehet pénz kérdése”, és ha kell, még többet fordítanak e célra – mondta, ezért is nevezve fontosnak, hogy az országvédelmi alap keretét ötven százalékkal növelték.

Az államtitkár elmondta: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési terv honvédelmi része a katonákról szól. Jövőre is 5 százalékkal növelik a katonák illetményét – emlékeztetett Németh Szilárd, hozzátéve: szeretnék vonzóvá tenni a katonai pályát.

A haderőfejlesztés kapcsán azt mondta: az eddig beszerzett új repülők és a meglévő helikopterek felújítása után, új helikopterek beszerzése jelenti a légierő fejlesztésének egyik sarokpontját.

Új katonai helikoptereket szerez be a honvédség

A HM pénteki közleménye szerint 20 új helikopter beszerzéséről döntött a tárca.

A helikopter-beszerzési eljárást – a honvédség speciális követelményrendszerét is figyelembe véve – a szakmai szempontok, azaz a hadműveleti-műszaki követelményrendszer körültekintő és részletes kimunkálása mellett, széles körű nemzetközi piackutatás előzte meg. Ahogy azt többször is hangsúlyozták, a haderőfejlesztés megvalósítása során “mindenkor a rendelkezésre álló költségvetési erőforrások hatékony felhasználására törekszik a honvédelmi tárca” – írták.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Jakab Péter: lebontjuk a kétharmadot

demokrata.hu13 órája

Bajor kormányfő: “a gyomrom görcsbe rándul a budapesti út gondolatára”

szabadeuropa.hu15 órája

Orbán bejelentése után bedőlt az OTP árfolyama

168ora.hu16 órája

Suárez már az Atléticóval tárgyal

eurosport.hosszabbitas.hu16 órája

A vártnál drágább lehet az iPhone 12

gsmring.hu16 órája

Ritkán látni a TV2-es műsorok házigazdájának feleségét - Most megmutatta

joy.hu17 órája

5 dolog Orbán múltjából, amit szívesen kitörölne, de mi nem feledjük

ezalenyeg.hu18 órája

Szerdáig lehet olcsóbban tankolni, utána drágulás jön

agroinform.hu20 órája