Elzárták az orosz gáz egy részét az ukránok

Startlap - Startlap
Kiszámíthatatlanná válik és intenzívebb lehet a háború; olajembargó: Orbánék visszatértek az eredeti javaslatukhoz; fotókon az Azovsztalban rekedt sérült katonák. Az ukrán-orosz válság hírei.

Elzárták az orosz gáz egy részét az ukránok

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat adatai szerint. Ukrajna kedden azt mondta: rajta kívül álló okok miatt kénytelen felfüggeszteni a gázszállítást. Részletek.

Az oroszok is jól járhatnak azzal, ha leáll a gázszállítás Ukrajnán keresztül

Az Északi Áramlat 2 megnyitását kényszerítheti ki, ha a teljes ukrajnai gázszállítási útvonal kiesik, és az EU sem tudja pótolni a hiányzó orosz gázt. A témáról itt olvashatsz egy összefoglalót.

Fotókon az Azovsztalban rekedt sérült katonák

STRINGER / AFP

Több fotót is közzétettek a mariupoli Azovsztal acélműben rekedt ukrán harcosokról, írja a Guardian. A fotókhoz mellékelt közleményben azt írták: „az egész világnak látnia kell, milyen állapotban vannak Mariupol sérült védelmezői, és cselekedniük kell!” A képeket ezen a linken találod.

Amerikai hírszerzés: A háború intenzívebbé válhat a következő hónapokban

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy az ukrajnai háború valószínűleg „kiszámíthatatlanná válik és intenzívebb lehet” a következő hónapokban, mondta kedden Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI)vezetője a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatásán. A valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó DNI igazgatója szerint semmi jel nem utal arra, hogy az oroszok két hónapja tartó támadása véget érne. Bővebben.

40 milliárd dolláros ukrajnai segélycsomagot szavazott meg az amerikai képviselőház

Megszavazta a 40 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajna számára az amerikai képviselőház, írja a CNN. A tervezet így a szenátus elé kerül, majd Joe Biden amerikai elnök elé, hogy aláírhassa. Volodimir Zelenszkij Twitteren köszönte meg a segítséget Nancy Pelosi képviselőházi elnöknek, illetve azoknak a képviselőknek, akik megszavazták a segélyt. (24.hu)

Olajembargó: Orbánék visszatértek az eredeti javaslatukhoz

Az Európai Bizottságnak nincs olyan javaslata, amely kezelni tudná egy esetleges orosz olajembargó negatív hatásait, ezért a kormány az eredeti álláspontját fogja képviselni, miszerint ezen tilalom alól a csővezetékes szállításnak kivételt kell képeznie – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közösségi oldalán. Részletek.

Az oroszok uralhatják a Fekete-tenger északnyugati részét

Ha képes lesz megszilárdítani a pozícióit a Kígyó-szigeten, Oroszország uralhatja a Fekete-tenger északnyugati részét – olvasható a brit védelmi minisztérium szokásos reggeli jelentésében, amelyet ez a cikk szemléz.

Harkiv melletti településeket foglaltak vissza az ukránok

Harkivtól északra és északkeletre fekvő falvakat foglaltak vissza az ukránok – írja a Guardian egy katonai szóvivőre hivatkozva. Jurij Szaksz, a védelmi minisztérium egyik tanácsadója szerint az orosz csapatokat sikerült annyira visszaszorítani, hogy már kívül esnek a tüzérségi hatótávolságon. Az ukránok előrenyomulását Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette kedd esti beszédében. (24.hu)

Kémregénybe illő módon szökött meg Oroszországból a Pussy Riot tagja

Valeriy Melnikov / Sputnik / Sputnik via AFP

Marija Aljohina útlevelét bevonták, a lakását figyelték, telefonját lehallgatták, egy befolyásos barátja segített. Ebből a cikkből kiderül, hogyan jutott ki Oroszországból.

Hogyan érnek véget a háborúk?

Úgy csak ritkán, hogy az egyik fél győz, a másik meg veszít. Az sem alaptétel, hogy mindig az erősebb nyer. A Hague Centre for Strategic Studies elemzése szerint nem várható, hogy a közeljövőben megnyugtatóan lezárul az orosz-ukrán háború. A 444.hu cikke.
 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Stringer / Sputnik via AFP (illusztráció)

Ez is érdekelhet

képcím

Kiszámolták, hány forintot jelenthet a nyugdíjasoknak Orbán...

képcím

Csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát

képcím

Szombattól emelkedik a gáz lakossági piaci ára