Előbukkant a Dunából az Ínség-szikla

Startlap - Startlap
Nagyon ritkán mutatja meg magát.

Olyan alacsony a vízállás a Duna budapesti szakaszán, hogy kilátszik az Ínség-szikla – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn.

Ezen a héten a Duna vízállása – a budai oldalon, a Szabadság hídtól északra, a Gellért-hegy lábánál lévő – Ínség-szikla szintje alá süllyedhet. A szikla a vízmozgástól függően többé-kevésbé jelenleg is kilátszik.

Ez a szikla általában víz alatt van, de a budapesti vízmércén mért 95 centiméter körüli vízállásnál kibukkan a vízből. Ez egy meglehetősen alacsony és viszonylag ritkán mért vízállás. A szikla innen is kapta a nevét, hiszen csak tartós aszály idején “mutatja meg magát” – jegyezték meg.

 

A tartósan meleg, csapadékszegény időjárás következtében augusztus elejére a magyarországi folyók szintje igen alacsony lett. A valaha mért legkisebb vízszinteket sok helyen csak 50-100 centiméterrel meghaladó értékek alakultak ki.

A Dunán Budapestnél augusztus 13-án reggel 93 centimétert mértek, ami 42 centiméterrel magasabb a 2003-as legalacsonyabb, 51 centiméteres értéknél. A Sajó hazai szakaszán csak 20-30 centiméterrel magasabb a víz szintje, mint a valaha mért legalacsonyabb.

Az előrejelzések szerint a Dunán a vízállás stagnálása, majd a hét vége felé kisebb mértékű növekedése várható, a Tiszán pedig inkább a vízszintek stagnálása valószínűsíthető. A Duna magyarországi szakaszán kisvizes vízállás mellett sem rendel el a hajózási hatóság teljes hajózási zárlatot. A hajósokat szükség esetén úgynevezett kisvizes bója kihelyezésével segítik a kritikus szakaszokon, még pontosabban kijelölve az aktuálisan hajózható vízi utat – fejtette ki közleményében a vízügyi főigazgatóság.

 

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Vajúdás közben értesítették, meghalt a férje, a lánya a...

képcím

Szijjártó Péternek eddig egyetlen téli napra elegendő gázt...

képcím

"Nemcsak téveszme, hanem veszélyes is, akárcsak Orbán maga" -...