Kiemelt Hírek 2017. október 05.

Elkészült az ország büdösbogár-térképe - három városban terjed leginkább a fertőzés

Startlap Kiemelt Hírek 2017. október 05.
Poloska-invázió van az egész országban.

A címeres poloskafélék a ma még főként a nagyobb városokban jelentenek problémát. Budapest után Debrecenben, és Pécsett szenvednek tőle a legjobban, a térképes alkalmazás szerint. De Soprontól Makóig az ország jelentős hányadán jelentették a nem kívánatos élőlények jelenlétét és a fertőzés egyre terjed – áll az Abatox Kft. friss közleményében.

A cég elkészítette Magyarország aktuális Büdösbogár-térképét, amely a budosbogar.hu címen érhető el.

A címeres poloskafélék Magyarországon évek óta sokak életét keserítik meg. A közönségesen csak büdös bogárnak, mezei poloskának nevezett rovarok inváziója az ősz beálltával, a hűvösebb időszakokban igyekeznek melegebb területekre húzódni, hogy átteleljenek.

A rovarnak jelenleg nincs természetes ellensége hazánkban, és különösen a városi környezetben képesek az áttelelésre. A faj egyedszáma évről évre nő, és a szakértők nem prognosztizálnak jelentős csökkenést .

Szigeti Zsolt Abatox Kft. ügyvezetője szerint ugyanakkor aggodalomra nincs ok, „a problémát várhatóan a természet maga oldja meg. Ugyanis ha kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő az eltartó képessége határán, könnyen összeroppanhat az állomány”.

 

Forrás: 24.hu / Budosbogar.hu

Fotó: Budosbogar.hu

Keresés az oldalon