Elítélték a Fülöp kutyát halálra kínzó nagycserkeszi párt

Nem a legsúlyosabb büntetést kapták.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-11-29 11:30

Ítéletet hirdetett szerda délelőtt a Nyíregyházi Törvényszék a halálra kínzott nagycserkeszi kutya, Fülöp gazdáinak ügyében. A vádlottakat négy-négy hónap fogházbüntetésre ítélték. A bíró azért nem sújtotta őket súlyosabb büntetéssel, mert büntetlen előéletűek és két kiskorú gyermekről gondoskodnak.

A bíróság végzése szerint az egymással élettársi kapcsolatban élő, négy gyermeket nevelő vádlottak leghamarabb büntetésük kétharmad részének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadlábra.

A tényállás szerint a család a keverék kutyát kölyökkora, 2015 áprilisa óta tartotta házuk udvarában. Az állatnak nem volt egyedi azonosítója és oltási igazolványa, állatorvosi ellátást nem kapott és a ház udvarán elhelyezett, aljzat nélküli, oldalára fektetett fém hordóban lakott.

A vádlottak egyike úgy kötött zsinórt a kutya nyakára, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt. A zsinór kétéves koráig volt a kutya nyakán folyamatosan, és a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta.

 

A kötél miatt a kutya feje a többszörösére dagadt, az állapotáról egy ismeretlen bejelentő értesítette a mezőőrt, majd az önkormányzatot. Április 11-én, a rendőri intézkedés időpontjában a kutya nyakán már csak egy körülbelül fél centi vastag szövet takarta az állat nyelőcsövét, légcsövét és az artériáit, lényegében ez a bőrdarab tartotta a fejét. Az igazságügyi állatorvos-szakértő szerint a nyakon lévő szoros zsinór miatt a vénás pangás az egész fejre kiterjedő ödémát okozott.

A családtól a kutyát az Állatbarát Alapítvány és az állatvédők mentették ki, de a gondos állatorvosi ápolás ellenére néhány héttel később elpusztult.

A szerdai ítélethozatalon állatvédő szervezetek több aktivistája is részt vett. Az indoklásban a bíróság kifejtette, a kutya rossz állapota egyértelmű volt bárki számára, aki látta az állatot. A lesoványodott, bűzös, fájdalmai miatt folyamatosan szenvedő állatot először letagadta az elsőrendű vádlott, majd mégis elismerte, hogy van egy kutyája, de azt mondta, hogy már nem érdemes beoltatni, mert úgyis el fog pusztulni.

A vádlottak tudtak arról, hogy milyen állapotban van a kutya, de nem tettek semmit, gyakorlatilag hagyták volna elpusztulni – hangsúlyozta az indoklásban az elsőfokú bíróság.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész és a védő egyaránt három nap gondolkodási időt kért.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Állatbarát Alapítvány/Facebook

Mai nap hírei

Magyar siker: érkezik az első szállítmány az egyik leghatékonyabb készítményből

demokrata.hu7 órája

Mesés vagyon, ezt hagyta örökösére Pécsi Ildikó

metropol.hu14 órája

Veszélyes is lehet az iPhone 12 sorozatban lévő Magsafe

gsmring.hu15 órája

Erős gyengülést mutatott reggel a forint

tozsdeforum.hu15 órája

Előre leszóltak nekik, hogy a raktárkoncerten ne játsszák el az Orbán Viktorról szóló számukat

444.hu17 órája

Újabb adag havazás jön

agroinform.hu18 órája

Élőlények tisztítják meg a tengert a műanyagtól

transpack.hu18 órája

Többet számít, hogy reggel vagy este sportolsz, mint gondolnád

she.life.hu19 órája