Elhunyt Horesnyi László Jászai Mari-díjas színész

Startlap - Startlap
Közel 50 évig volt a Madách Színház tagja.

Életének 81. évében elhunyt Horesnyi László Jászai Mari-díjas színművész – adta hírül Facebook-oldalán a Madách Színház pénteken.

Horesnyi László 1937. október 2-án született Szegeden. 1963-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, majd a győri Kisfaludy Színház és a Szegedi Nemzeti Színház után 1969-ben szerződött a Madách Színházhoz, amelynek haláláig tagja volt – írják.

Mint fogalmaznak, Horesnyi László erős, robbanékony személyiségével, jelentős karakterszerepek megformálásával lett népszerű a közönség körében.

Az Ádám Ottó vezette Madách Színház prózai előadásainak fontos szereplője volt, jelentős szerepei között volt Brabantio Shakespeare Othellójában, Pongrácz István a Beszterce ostromában, Scserbackij herceg az Anna Kareninában, Petúr bán a Bánk bánban, Edgar a Lear királyban, Tóth Mihály A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabban, valamint Andrej Bolkonszkij herceg a Háború és békében.

Horesnyi László több tucatnyi játékfilmben és tévéjátékban játszott a televíziózás hőskorában, különös tehetsége volt az elesett kisember vagy a gonosz antihős megformálásához.

Utolsó szerepe a Madách Színházban Az Operaház Fantomjának árverési kikiáltója, amelyben majdnem haláláig színpadra lépett – olvasható a színház közleményében.

A Madách Színház honlapja szerint Horesnyi Lászlót január 27-én érte a halál.

Forrás: MTI

Nyitókép: Thinkstock

Fotó: MTI / Ilovszky Béla

Ez is érdekelhet

képcím

Elhunyt Ray Stevenson észak-ír színész, a Róma és a Thor című...

képcím

Elhunyt Kárászy Szilvia

képcím

Súlyos csapást mérne a kormány a külföldi élelmiszerláncokra