Életfogytiglani börtönre ítélték a háborús bűnnel vádolt orosz katonát

Startlap - Startlap
Először állítottak bíróság elé orosz katonát az Ukrajna elleni átfogó támadás során elkövetett háborús bűncselekmény miatt.

Életfogytiglani börtönre ítélték az első, bíróság elé állított orosz katonát, írja a 24.hu a Guardian nyomán.

Vagyim Sisimarint, a moszkvai régió 4. Kantemirov harckocsihadosztályához tartozó egyik egység 21 éves parancsnokát azért ítélték el, mert egy autó ablakán át Kalasnyikovval lelőtt egy 62 éves, fegyvertelen, bicikliző civilt február 28-án.

Az ítélethirdetés előtt Sisimarin kirendelt védőügyvédje azt mondta a BBC Newsnak, hogy egyetlen orosz tisztviselő sem lépett kapcsolatba vele. Vlagyimir Putyin elnök szóvivője szerint a Kremlnek „nincs információja” az ügyről – írja a 444.hu.

Utasították a gyilkolásra

Az elítélt négy másik orosz katona társaságában érkezett meg a Szumi megyei Supahivkába egy lopott, defektes autóval február 28-án – írta az MTI a CNN amerikai hírtelevízióra hivatkozva.

Az kijevi főügyészség értesülései szerint Sisimarint az egyik felettese utasította a kerékpáros agyonlövésére, hogy az ne jelenthesse hollétüket az ukrán hadseregnek. A férfi a helyszínen meghalt.

Vagyim Sisimarint a kijevi tárgyalásán korábban megerősítette, hogy teljes mértékben elismeri bűnösségét.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) május elején már közzétett egy videofelvételt az orosz katona kihallgatásáról, amelyen a katona elismerte, hogy – felsőbb parancsra – agyonlőtt egy civil lakost Szumi régióban.

Háborús bűncselekményeket derítenek fel

Az ukrajnai igazságszolgáltatás több mint 10 700 feltételezett háborús bűncselekményről tud, és 622 gyanúsítottja van.

Az Egyesült Királyság és Hollandia háborús bűnökre specializálódott nyomozókat küldött Ukrajnába, hogy segítsék a helyi hatóságokat és a Nemzetközi Büntetőbíróságot a bűncselekmények felderítésében.

 

Címlapkép:  Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Brutális, meglehetősen hosszan eltartó hőhullám érkezik 

képcím

Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna 

képcím

Elkezdik kiosztani a jódtablettákat Romániában