Elárvereztek egy német falut

Startlap - Startlap
2000-ben egyetlen jelképes német márkáért vették meg a települést.

A Berlintől délre, mintegy kétórányi autóútra lévő Alwine falucskának mindössze tucatnyi, főként nyugdíjas lakója van.

Az erdőkkel körülvett faluban a házak egy része már összedőlt, a többi felújításra szorul. A polgármester szerint a megmenthető házak felújítása mintegy 2 millió euróba kerülne.
A telep a keletnémet időkben egy közeli brikettgyárhoz tartozott.

Amikor az ország újraegyesítése után a gyár bezárt, a lakosok jó része elköltözött, főként a fiatalok.
A falut 2000-ben egy testvérpár jelképes összegért, egy német márkáért, akkori árfolyamon mintegy 40 forintért vásárolta meg, a hanyatlást azonban ők sem tudták megállítani. Egyikük halála miatt kellett most elárverezni Alwinét, a falu kikiáltási ára 125 ezer euró volt.

Az egyetlen licitáló telefonon tett ajánlatot és kevesebb mint öt perc alatt végül 140 ezer euróért szerezte meg a kilenc szürke lakóházból, kátyúkkal borított utcából és egy erdős részből álló települést.

Az eladást bonyolító Karhausen aukciósház illetékese elmondta, hogy a Brandenburg tartománybeli vevő – aki a nevét nem akarta nyilvánosságra hozni és semmi köze a faluhoz – szombat reggel faxon tett ajánlatot.

Egyébként a világ minden tájáról, még Indiából is voltak érdeklődők a falura, a több mint 40 potenciális vevő azonban végül távol maradt az árveréstől.

Forrás: MTI

Kép: Europress / AFP / Patrick Pleul / ZB/ DPA

Ez is érdekelhet

képcím

Németországban legalizálták a marihuánát

képcím

Iskolai támadás Németországban - több diák megsebesült

képcím

Lelőtte iskolatársát egy gyerek Németországban