Éjszaka kormányrendeletet adtak ki az áram rendszerhasználati díjairól

Startlap - Startlap
Átírták a villamos energiáról szóló törvény alkalmazásának szabályait - derült ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből.

Nem emelkedhetnek az áramszámlában a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak – jelent meg kedden este a Magyar Közlönyben az erre vonatkozó kormányrendelet.

A rendelet értelmében a 2023. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra vonatkozó villamos energia rendszerhasználati díjakat akként kell megállapítani, hogy a díjmegállapítás nem eredményezheti a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedését, a nem lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedése pedig a magasabb feszültségszinteken legyen nagyobb arányú.

A szabályozás értelmében a hálózati elosztók és az átviteli rendszerirányítók hálózati veszteség költségeinek 85 százaléka ismerhető el, amit a Rezsivédelmi Alapon keresztül kell figyelembe venni. Előbbieknél 100, utóbbiaknál 80 milliárd forint áll rendelkezésre kompenzációként.

Az ármegállapításra jogosult Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) a rendszerhasználati díjakról szóló határozatát a bevezetés előtt legalább 30 nappal meg kell hoznia, és szintén a bevezetés előtt 25 nappal közzé kell tennie.

E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő díjmegállapítási eljárásokban is alkalmazni kell.

 

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Itt vannak a rezsicsökkentés korlátozásának részletei

képcím

"Együtt mentünk be a vízbe" - megszólalt az apa, akinek a...

képcím

Megjelentek a Magyar Közlönyben a szigorítás részletei