Kiemelt Hírek 2017. október 11.

Egyre több nyugdíjas megy vissza dolgozni

Startlap Kiemelt Hírek 2017. október 11.
A cégek is jól járnak velük.

A 2017. július 1.-jén lépett hatályba az a törvénymódosítás, ami lehetőséged ad Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek alapítására. Ennek a szövetkezeti formának a célja, hogy az aktív nyugdíjasokat integrálja a munkaerőpiacra – írja a Piac&Profit.

Miért jó a cégeknek?

A cégek azáltal, hogy bizonyos munkafolyamatokat kiszerveznek a szövetkezetek tagjainak számára, jelentősen kisebb közterheket kell befizetniük, mintha aktív korú munkavállalót alkalmaznak. A lap összeszedte, melyek ezek a kedvezmények.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja után nem kell fizetni:

  • sem egészségügyi hozzájárulást
  • sem szakképzési hozzájárulást
  • mentes a szociális hozzájárulási adó fizetése alól is
  • Mentesül továbbá a személyi jövedelemadó fizetés alól a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja által a személyes közreműködés ellenértékeként juttatott élelmiszer.
  • Együttesen a minimálbér mértékéig adómentes a szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak vagy fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalvány formájában megszerzett bevétel, amennyiben nem haladhatja meg havonta a minimálbér 25 százalékát
  • Adómentes továbbá a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagjának vagy családtagjának élelmiszer, fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalvány formájában legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben támogatásként vagy segélyként juttatott bevétel is

Eddig 36 Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet került bejegyzésre, jó néhány pedig még bejegyzés alatt van.Budapesten alakult a legtöbb Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyékben is kezdenek alakulni szövetkezetek.

Címlapkép: MTI/Vajda János

Forrás: Piac&Profit

Keresés az oldalon