Egyperces néma novellaolvasás, Örkény István emlékére!

Senki másra nem jellemző humora örökké kortalanná tette műveit.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-24 10:00

Fotó: Színház.org

Június 24-én lesz 39 éve, hogy eltávozott az élők sorából Örkény István, a magyar groteszk irodalom megteremtője és felvirágoztatója. Tisztelegjünk előtte ezen a napon néhány egyperces novellájának elolvasásával, amely nem csak irodalmi élmény lesz, de sötét humorával valószínűleg jobb kedvre is derít mindannyiunkat!

Örkény István – apja nyomdokaiba lépve – eredetileg gyógyszerészetet és vegyészetet tanult, ami jól is jött neki az 1956 utáni publikációs tilalom során, amikor az Egis Gyógyszergyár elődjénél (az Egyesült Gyógyszergyárban) dolgozott vegyészmérnökként. Első elbeszélése – a Tengertánc – 1937-ben jelent meg a Szép Szóban, majd 1949-ben beszippantotta a színházi élet, amikor az Ifjúsági színház dramaturgja lett és maradt is hosszú éveken át.

Egyperces novelláival új műfajt teremtett, első kötete 1967-ben jelent meg. A rendkívül tömör írásmód elemi erővel fejezi ki a novellák filozofikus mondanivalóját, a hétköznapi tények groteszk környezetben, torz látásmóddal való leírása tűéles tükröt tart az olvasó elé.

Nemzetközi hírnevét drámái (pl. Tóték), illetve egyik kisregénye, a Macskajáték teremtette meg, mindkettőből színházi feldolgozás és film is készült. Ő maga írta át színpadi művekké novelláit és kisregényeit, majd dramaturgként közreműködött az előadás létrejöttében is.

Sajnos a történelem hullámai őt sem kímélték: a II. világháborúban a Donnál töltött munkaszolgálatot, majd hadifogságba esett és csak 1946-ban térhetett haza. Az 1956-os forradalomban való részvételéért eltiltották a publikálástól. Munkásságát a Magyar Állam Kossuth- és József Attila-díjjal, és halála után Magyar Örökség díjjal ismerte el.

Örkény egypercesek itt érhetőek el: Magyar Elektronikus Könyvtár

Forrás: Wikipédia

Mai nap hírei

Jönnek a fagyok

agroinform.hu3 órája

Játék jachtot kapott Szijjártó, hogy azzal szórakozzon, ne a közpénzzel

ezalenyeg.hu3 órája

Neked vajon hány éves a lelked? Tűpontos jellemzést ad rólad

femcafe.hu6 órája

Tizenkétezerhez közelít az aktív fertőzöttek száma, hat honfitásunk hunyt el

demokrata.hu11 órája

Már a tengerentúlon Vujity Trvtko?

eletforma.hu12 órája

Hétfőtől újra földvásárlás: folytatódik az osztatlan közös tulajdon felszámolása

magro.hu14 órája

Salma Hayek 54 évesen is szédületesen bomba fürdőruhában

joy.hu15 órája

Egy romániai ház padlója alatt találták meg Isaac Newton egyik első könyvét!

napmintnap.com16 órája