Kiemelt Hírek 2018. június 24.

Egyperces néma novellaolvasás, Örkény István emlékére!

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 24.
Senki másra nem jellemző humora örökké kortalanná tette műveit.

Június 24-én lesz 39 éve, hogy eltávozott az élők sorából Örkény István, a magyar groteszk irodalom megteremtője és felvirágoztatója. Tisztelegjünk előtte ezen a napon néhány egyperces novellájának elolvasásával, amely nem csak irodalmi élmény lesz, de sötét humorával valószínűleg jobb kedvre is derít mindannyiunkat!

Örkény István – apja nyomdokaiba lépve – eredetileg gyógyszerészetet és vegyészetet tanult, ami jól is jött neki az 1956 utáni publikációs tilalom során, amikor az Egis Gyógyszergyár elődjénél (az Egyesült Gyógyszergyárban) dolgozott vegyészmérnökként. Első elbeszélése – a Tengertánc – 1937-ben jelent meg a Szép Szóban, majd 1949-ben beszippantotta a színházi élet, amikor az Ifjúsági színház dramaturgja lett és maradt is hosszú éveken át.

Egyperces novelláival új műfajt teremtett, első kötete 1967-ben jelent meg. A rendkívül tömör írásmód elemi erővel fejezi ki a novellák filozofikus mondanivalóját, a hétköznapi tények groteszk környezetben, torz látásmóddal való leírása tűéles tükröt tart az olvasó elé.

Nemzetközi hírnevét drámái (pl. Tóték), illetve egyik kisregénye, a Macskajáték teremtette meg, mindkettőből színházi feldolgozás és film is készült. Ő maga írta át színpadi művekké novelláit és kisregényeit, majd dramaturgként közreműködött az előadás létrejöttében is.

Sajnos a történelem hullámai őt sem kímélték: a II. világháborúban a Donnál töltött munkaszolgálatot, majd hadifogságba esett és csak 1946-ban térhetett haza. Az 1956-os forradalomban való részvételéért eltiltották a publikálástól. Munkásságát a Magyar Állam Kossuth- és József Attila-díjjal, és halála után Magyar Örökség díjjal ismerte el.

Örkény egypercesek itt érhetőek el: Magyar Elektronikus Könyvtár

Forrás: Wikipédia

Keresés az oldalon