Egyetlen magyarázat lehet arra, hogy nálunk miért titkolják a fertőzött egészségügyisek számát

A járvány legfontosabb kérdése az, hogy miként lehetnek képesek kezelni a kórházak az intenzív ellátást igénylő fertőzöttek hirtelen jövő hullámát. Az egészségügyi dolgozók körében rendszerint magas a koronavírusos fertőzöttek aránya, nálunk azonban egyszerűen nem hajlandóak elárulni, hány szakmabeli betegedett meg. Erre egyetlen racionális magyarázat lehetséges. Reggeli hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-03-30 09:24

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Miért mi vagyunk az az ország, ahol nem árulják el, hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg?

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában világosan megfogalmazta, milyen veszélynek vannak kitéve az egészségügyi dolgozók a járvány által, ahogyan azt is, hogy ez milyen következményekkel járhat. A világ minden táján a pandémia legfontosabb kérdése az, hogy miként lehetnek képesek kezelni a kórházak az intenzív ellátást igénylő fertőzöttek hirtelen jövő hullámát. De akkor miért titok az Magyarországon, hogy hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg a Covid-19 vírussal? Pontos adatokat nem közölnek, de azért vannak töredékes információk. Mik ezek? Milyen protokoll vonatkozik most az orvosok, nővérek és a többi szakmabeli tesztelésére? Ezekre a kérdésekre keresik a választ ebben a cikkben.

Tovább nőtt a koronavírusos betegek és a halottak száma Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírust, és ismét meghalt több beteg a fertőzésben. A friss kormányzati adatokat ide kattintva nézheted meg.

Gulyás Gergely: Teljes kijárási tilalom még Olaszországban sincsen, az az államcsődhöz vezető egyenes út

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bayer show vasárnapi adásában fejtegette, mi követheti a szombattól elrendelt kijárási korlátozást. Részletek itt.

Úgy tűnik belenyúltak a koronavírusos szegedi rektor közleményébe, hogy ne legyen abszolút kompromittáló

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora múlt vasárnap közleményben ismerte el fertőzöttségét, és azt, hogy valóban nem vonult önkéntes karanténba. Rovó izoláció helyett visszament dolgozni, sőt műtéteket végzett, és ezen idő alatt alighanem többeket megfertőzhetett. A 24.hu megtalálta a rektor közleményének egy korábbi verzióját, amelyben még szerepelt egy igen lényeges, és egyben roppant kínos momentum arról, hogy mi is történt pontosan. Részletek itt.

Elhunyt Chrudinák Alajos, a legendás külpolitikai újságíró, televíziós

A Panoráma című műsor egykori főszerkesztője március 29-én lett volna 83 éves. Churdinák Alajos haláláról és munkásságáról itt írnak.

Már majdnem 100 ezernél jár a fertőzöttek száma, és közel 800 beteg halt meg 24 óra alatt, mégis megállni látszik a koronavírus Olaszországban

A hétvégén egy nap alatt 756-an haltak meg Olaszországban koronavírusban, a megbetegedések száma pedig 5217-el nőtt, így közel 98 ezer fertőzöttnál tartanak. Ennek ellenére az látszik, hogy a járvány csütörtök óta csökkenő tendenciát mutat. Az olaszországi állapotokról ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Képtelenség annyi lélegeztetőgépet legyártani, amennyire világszerte szükség lenne

Interjút adott Stefan Dräger, a  világ legnagyobb lélegeztetőgép-gyártójának vezetője, aki elmondta: a gyártósorok számára lehetetlen követni azt az iramot, amit jelenleg a kereslet diktál. Ráadásul nem csak a lélegeztetőgépek területén mutatkozik a hiány, de egy másik fontos dolog is limitálja a kórházak kapacitásait. A beszélgetés összefoglalóját erre a linkre kattintva olvashatod.

Politikai színjáték és koronavírus: Orbán Viktor kétfrontos háborút vív

MTI Fotó: Kovács Tamás

Amikor a kijárási korlátozást a kormány a felhatalmazási törvény nélkül is be tudta vezetni, saját maga bizonyította, hogy a négyötödös felhatalmazás igénylése az ellenzék részéről egy politikai csapda volt csupán. Egy héttel ezelőtt tehát nem sikerült elfogadni a törvényjavaslatot, de ezt hétfőn nyilván pótolni fogja a Fidesz kétharmada. A törvény bizonytalan időre és bizonytalan módon, de mindenképp megváltoztatja életünket. A Fidesz-kormánnyal való elégedetlenség szintje amúgy 5 éve nem volt olyan alacsony, mint most. Részletek itt.

Ezrével vásárolják a fővárosi ingatlanokat a külföldiek, minden második vevő kínai

Évről évre emelkedik a külföldi állampolgárok ingatlanvásárlásainak száma Magyarországon. Az elmúlt évben mintegy 4 ezer hazai ingatlan került nem magyarok tulajdonába. Az érintett ingatlanok döntő többsége Budapesten található, a vevők pedig főként kínaiak voltak. Ebben a cikkben bemutatják a részletes adatokat.

Pár napig megint télikabátban fogunk járni

Erős hidegfront érte el hazánkat a hajnali órákban, amelynek köszönhetően a hét első felében komoly éjszakai fagyokra és hűvös nappalokra számíthatunk. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Mai nap hírei

Civil kör: Ez már egy nyílt háború

demokrata.hu3 órája

Egy újabb állam engedélyezte a sortűz általi halált

napmintnap.com7 órája

A WHO most kimondta, amit Magyarország már hónapokkal ezelőtt tudott

hirado.hu14 órája

Kilences ikreknek adott életet egy 25 éves anyuka

drivemebaby.hu16 órája

Három perc alatt fordított a Honvéd ellen a pontrekordot döntő Ferencváros

m4sport.hu16 órája

Több kormánytag is kiállt a testalkata miatt gúnyolt Orbán Viktor mellett

444.hu17 órája

Megvan mikorra érheti el a Földet az elszabadult kínai rakéta

vg.hu18 órája

Hiába érvelt és fenyegetőzött Orbán Viktor, az Eu egyáltalán nem vette figyelembe

propeller.hu19 órája