Egyetlen hónap alatt akkorát nőttek az árak, mint 2020-ban egy teljes év alatt

Startlap - Startlap
Az élelmiszerek drágulása brutális, egy hónap alatt több mint 4, éves szinten 27 százalékos. A hivatalos retorikával ellentétben az irreális árakért valójában a kormányzati intézkedések is felelősek. Délelőtti hírösszefoglaló.

Egyetlen hónap alatt akkorát nőttek az árak, mint 2020-ban egy teljes év alatt

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értékeket, egy hónap alatt 2,3 százalékos drágulást mértek. Ez utóbbi a jegybank éves inflációs céljával egyezik, és hasonló adatok két évvel ezelőtt még egy év leforgása alatt születtek. A legdurvábban az élelmiszerek ára nőtt, június óta több mint 4 százalékkal. Részletek.

Pulzus Kutató: csak a lakosság 15 százalékát nem érinti a drágulás

Ugyan a kormány szerint a háztartások mintegy 75 százaléka fogyaszt átlagon alul, a friss reprezentatív felmérés merőben más számokat mutatott ki. A megkérdezettek közül a legrosszabbul a 60 éven felüliek járnak a rezsicsökkentés szabályainak szigorításával, és leginkább a villanyon tudnak spórolni az emberek. A közvélemény-kutatás eredményei erre a linkre kattintva találhatók.

80 ezer katona a vesztesége az oroszoknak Ukrajnában a Pentagon szerint

Adam Berry/Getty Images

Egyértelmű előnyben vannak az ukránok, és az orosz fegyveres erők rendkívüli veszteségeket szenvedtek el az invázió során – állítja az amerikai Védelmi Minisztérium. Mindeközben Oroszország áprilisban még 1351 elesett katonáról adott hírt. Részletek.

Ipari parkkal zárhatják körbe Győr kertvárosát

A kormány döntése értelmében 300-350 hektár termőföldet sorolnak át Győrszentivány mellett, a 24.hu értesülései szerint a lakóházaktól alig 700-900 méteres távolságban az ipari park bővítése érdekében. A 10 milliárdos támogatással megtolt beruházásról még az a helyi fideszes képviselő sem tud semmit, aki az ipari parkot üzemeltető önkormányzati cég felügyelőbizottsági elnöke. Ennek ellenére Sík Sándor határozottan állítja, hogy a bővítésre szükség van. A lakossági fórumon sem ő, sem Dézsi Csaba polgármester nem vett részt, a helyiek akkumulátorgyár építésétől tartanak, és a nyilatkozó tulajdonosok szerint nevetséges árat ajánlott nekik az önkormányzat a kisalföldi térségben a legjobb minőségűnek számító területekért. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Megjelentek a rendeletek: itt vannak az aszálykárosultak hitelmoratóriumának szabályai

Nagy István agrárminiszter egy hete jelentette be, hogy – több más intézkedés mellett – hitelvisszafizetési moratóriummal és a a mezőgazdasági biztosítások speciális kárkifizetésével enyhítik a mezőgazdasági termelőket ért aszálykárt. Most már az is kiderült, hogy ki és hogyan élhet ezzel a két lehetőséggel. Íme.

Jégesőtől behorpadt az orra egy WizzAir-gépnek Szicíliában

A londoni Gatwick reptérről hétfőn induló járatot heves jégeső kapta el, a landolás ugyanakkor szerencsére gond nélkül megtörtént délután háromkor a cataniai reptéren. Fotók.

Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai otthonában

Charles Trainor Jr./Miami Herald/Tribune News Service via Getty Images

Míg Donald Trump a razziáról beszámolt, de arról egy szót sem ejtett, mit kereshettek Mar-a-Lagóban a szövetségi ügynökök, az exelnök fia megerősítette azon sajtóhíreket, miszerint a nyomozás a Trump által a Fehér Házból ellopott dokumentumok miatt indult. A razziáról videófelvétel készült. Bővebben.

Több ezer gyermekbénulásos megbetegedésre figyelmeztettek az USA-ban

Londonban, Izraelben és New York államban is felbukkantak a közelmúltban fertőzött személyek, utóbbi helyszínen egy egészségügyi tisztviselő jelezte: több százra, de akár több ezerre tehető a diagnosztizálatlanul maradt esetek száma. Bővebben.

Erős szél fújja el a kánikulát

Északkelet felől kissé hűvösebb levegő áramlik hazánk területe fölé, amelynek köszönhetően csütörtökön például nemcsak forróság nem lesz, hanem átlagon aluli hőmérsékletre számíthatunk. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

A NASA megcsinálta azt, amit az Armageddonban láttunk

képcím

Akár 200 ezer forinttal büntethetik, aki nem vesz részt a...

képcím

Akkora a kereslet a hatósági áras tűzifára, hogy több helyen...