Egy ismeretlen fekete férfi megölésétől lángokba borult egész Amerika: ebben az évben csak Bidennek és Lewis Hamiltonnak volt jó

Startlap - Startlap
Az év végéhez közeledvén esti hírösszefoglalónkban rendhagyó módon az egész évből gyűjtöttük össze a legfontosabb történéseket a világból.

Egy ismeretlen fekete férfi megölésétől lángokba borult egész Amerika

Május 25-én George Floyd hamis bankjeggyel fizetett egy minneapolisi boltban. Az eladók értesítették a hatóságot, a kiérkező Derek Chauvin rendőrtiszt közel 9 percen keresztül térdelt a levegőért könyörgő fekete férfi nyakán. George Floyd belehalt a könyörtelen rendőri intézkedésbe, amelyről felvételek is megjelentek. Az esemény hatására történelmi léptékű, erőszakba torkolló tüntetéshullám indult meg az Egyesült Államokban.

Vuhanban már szeretnék ha elfelejtenénk, hogy 1,8 millió halottról jegyezte meg a város nevét a bolygó

Közép-Kína legnépesebb városából az új évezred eddigi legsúlyosabb globális válsága indult el. Az Egyészségügyi Világszervezet 2020. március 11-én az nyilvánította világjárvánnyá a helyi piacról eredeztethető COVID–19 megbetegedéseket, de ekkor már hónapok óta velünk együtt élhetett és mozoghatott a vírus.

Jelenleg az elhunytak száma világszerte az 1,8 milliót közelíti, de olyan embertelen állapotok, amivel a vuhani lakosságnak kellett megküzdenie, alighanem sehol másutt nem voltak.

Fotó: Getty Images

Ez csak sejtés, hiszen a hírhedt kínai hatóságok igyekeztek ferdíteni az információkat, a helyi állami propaganda jelenleg is azon ügyködik, hogy bebizonyítsa, nem Hupej tartományból indult el az egész emberiség életét alapjaiban felforgató kór. Vuhanba novemberben már imázsvideókkal igyekeztek csalogatni a turistákat.

“Joe Biden egy unalmas jelölt, és pont emiatt megy neki ennyire jól” – könnyes búcsút veszünk Trumptól, Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt Kamala Harris kaliforniai szenátorral az oldalán megnyerte a novemberi amerikai elnökválasztást. A 78 éves Biden a történelem legidősebb amerikai elnöke lesz. Donald Trump komikumba hajló fordulatokig jutott kétségbesett küzdelmében, hogy bebizonyítsa “győzelmét”.

Erre a linkre kattintva a 24.hu érdekfeszítő,élő beszámolóját olvashatod a választásról, amelyből az olyan színes elemek, mint például Biden balatoni nászútja, és a férjét (hiába) kérlelő Melania Trump sem maradtak ki. Ha itt folytatod az olvasást, akkor egy Biden-portrét találsz, aki egyébként igazából nem olyan “unalmas”, mint amilyennek tűnik. Trumpról se feledkezzünk meg: az ő életéről ebben a cikkben írnak – erről senkit sem kell meggyőzni, hogy fordulatokban gazdag lesz.

Amikor az orosz titkosszolgálat véletlenül bevallotta, hogy tényleg ők mérgezték meg Alekszej Navalnijt

Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Alekszej Anatoljevics Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki vezető augusztus 20-án egy Moszkva felé tartó gépen hirtelen rosszul lett, kényszerleszállást hajtottak végre, a férfi kómába esett. Navalnijt másnap Németországba szállították, ahol az orosz orvosoknak ellentmondóan mérgezést állapítottak meg, a politikus szervezetében a Szovjetunióban kifejlesztett novicsok idegméreg nyomait találták. 2018-ban orosz kémek ezzel végeztek Szergej Szkripal egykori kettős ügynökkel. A merénylők beismerték, a Kreml tagad.

Csendes megfigyelőből az új Kína: Olaszország testközelből mutatta meg Európának a járvány valódi arcát

Miközben Kínában márciusra normalizálódott a helyzet, megszűntek az új esetek, Olaszország belépett a pokol kapuján. Bergamóban rövid úton eljutottak odáig, hogy a napi 24 órában üzemelő krematórium nem győzte a halottakat, a testeket katonai konvojjal szállították el a térségből, az egészségügy az összeomlás szélére került. Drákói intézkedéseket vezették be, az élet egészen május közepéig nem indult újra.

Spanyolország sem tartozott a szerencsések közé, a roppant szigorú járványellenes rendet egészen június közepéig tartani kellett. Az európai szituáció súlyosságát mutatja, hogy II. Erzsébet 68 éves uralkodása alatt áprilisban fordult ötödik alkalommal a britekhez biztató televíziós beszédben, amelyben világháborúhoz hasonlította a járványt. 

Az angol királyi család feje alapvetően kizárólag karácsonykor szólítja meg így a népét, amely alól eddig három drámai alkalom volt kivétel: Diana és az anyakirálynő halála, valamint az öbölháború. És ez az év.

Másnap Boris Johnson kormányfőt életveszélyes állapotban szállították az intenzívre.

A vírus második hulláma sem kímélte sem a spanyolokat, sem az olaszokat, a briteknél pedig egy új, veszélyesen gyorsan terjedő vírustörzs ütötte fel a fejét

A fatális tévedésből rakétával lelőtt ukrán utasszállító esete, amelyen 176 ember veszítette életét

Fotó: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Valószínűtlen tragédiával indult az év nyolcadik napjának reggele: az Ukraine International Airlines Kijevbe tartó Boeing 737–800 típusú utasszállítóját nem sokkal a felszállás után az iráni légvédelem egyszerűen kilőtte. A gépen tartózkodó, többségében iráni állampolgár egyike sem élte túl a Forradalmi Gárda végzetes hibáját. Hogyan történt, hogyan történhetett ilyen, és mi volt ezután?

Augusztusban felrobbant fél Bejrút, egy időzített bomba felett élt a város

Fotó: Marwan Tahtah/Getty Images

Augusztus 4-én, helyi idő szerint 6 óra után pár perccel brutális erejű robabnások rázták meg Libanon fővárosát. A lökéshullámokat még Izraelben és Cipruson is érezni lehetett. Több mint 200 ember meghalt, 300 ezer ember vált hajléktalanná, a keletkezett károkat 15 milliárd amerikai dollárra becsülik. Azért, mert a helyi kikötőben 1,1 kilotonna TNT-nek megfelelő ammóniumnitrátot tároltak illegálisan, nem törődve a szükséges biztonsági intézkedésekkel. Libanonban szükségállapotot hirdettek ki, zavargások kezdődtek, augusztus 10-én lemondott a Haszán Diáb vezette kormány, új kabinetet azonban nem sikerült választani. December 10-én vádat emeltek az ügyvezető miniszterelnök Haszán Diáb és három miniszter ellen.

December 2-án megnyertük a versenyfutást az idővel: engedélyezték az első vakcinát

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) december 2-án jelentette be, hogy a világon elsőként az Egyesült Királyságban megadták a zöld lámpát egy, az új koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag számára. A német BioNTech SE és a New York-i Pfizer Pharmaceuticals által megalkotott vakcináról van szó. Az angoloknál már a hó elején, de ezen a héten az Európai Unióban is megkezdődött az oltókampány. 

“Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára”

November 2-án az osztrák főváros Innere Stadt kerületében a 20 éves Fejzula Kujtin tüzet nyitott egy zsinagóga mellett. Négyen meghaltak, több tucat ember megsérült. A hírszerzés jól ismerte az észak-macedón származású támadót, büntetett előéletű volt, kapcsolatban állt az Iszlám Állammal. Fényképek és további részletek a terrortámadásról itt találhatók, ebben a cikkben pedig helyszíni képeket nézegethetsz közvetlenül a támadás utáni órákról.

Legendák halála és felemelkedése: elhunyt Diego Maradona és Kobe Bryant, Hamilton túlszárnyalta Schumachert

2020. november 25-én 60 évesen szívinfarktusban Elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik, vagy nem is egyik, hanem a legjobb futballistája. Argentína háromnapos nemzeti gyászba borult. 

Fotó: Ronald Martinez/Getty Images

A másik, sportlegendát érintő, széleskörű gyászt okozó haleseset Kobe Bryant év eleji helikopter-balesete volt. A Los Angeles Lakers egyikori játékosa 13 éves lányával, Gianna Mariával és további utasokkal együtt zuhant a mélybe Calabasasnál január 26-án.

Sorainkat zárva adódik a megállapítás, hogy amennyiben a legolvasottabb hírekből indulunk ki, idén gyakorlatilag semmi jó nem történt – Trumpot kivéve, akinek a bukása azért szintén megosztja az érzelmeket. Nem így Lewis Hamilton számára, akinek nagy szerencséje, hogy a Forma-1-et a pandémia sem tudta elsöpörni. A brit pilóta a Török Nagydíjon és a Portugál Nagydíjon történelmet írt, megdöntötte Michael Schumacher helyét az örökranglistán. Mégsem ez az, ami miatt az autósport elmúlt időszaka emlékezetes volt, hanem – újabb vidám téma – a bahreini horrorbaleset. Az idei F1-es szezon legérdekesebb momentumaira ebben a cikkben tekintenek vissza.

Ez is érdekelhet

képcím

Robbanás történt Budapesten, egy nő meghalt

képcím

Kalapáccsal verték szét Navalnij vezető politikai stratégáját

képcím

Hvg: Orbán lánya 600 ezres táskával a vállán találkozott...