Egy falusi polgármester levélben küldte a fenébe a kormányt

Bajnai Gordon Orbánról sztorizott, medve garázdálkodik a Balatonon, háború jöhet a Fidesz és a Facebook között, és még sok minden más. Hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-04-11 08:43

Fotó: iStock

Figyelem: május 20-ig tudsz visszaigényelni százezreket az államtól

Aki rendelkezik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítással, annak kicsit több mint öt hete maradt arra, hogy adóbevallásában visszaigényelje a 20%-os, a tavalyi befizetésével arányos jóváírást.

Medvebocsot láttak a Balaton mellett

Körülbelül két héttel ezelőtt egy budapesti fotós a Balaton határában lévő erdőszéli leshelyén arra let figyelmes, hogy riadt hangzavarral menekülnek a közeli tanyáról az állatok. Más források szerint pár nappal korábban a környéken percek alatt eltűnt egy lelőtt vaddisznó…

“Nálunk a Fideszben úgy működnek a dolgok, hogy minden témának felelőse van: ha sikerül az adott projekt, jó, ha nem, ő a hibás”

A 168 óra Frontsebészet – A köztársaság utolsó kormánya címmel könyvet adott ki Bajnai Gordon kormányfővé választásának tízéves évfordulója alkalmából. A kötetből több részletet közöltek, amelyek közül a legérdekesebb az a néhány beszélgetés, amiket Bajnai Gordon Orbán Viktorral folytatott le. Ezekben többek között arról is szó esik, hogy mikor szeretné Orbán átvenni a hatalmat, valamint Bajnai jellemezte a miniszterelnök személyiségét is.

Egy eddig ismeretlen, kihalt emberfajt fedeztek fel a Fülöp-szigeteki Callao-barlangban

A Luzon sziget északi részén fekvő Callao-barlangban feltárt tizenhárom darab csont- és fogfosszília alapján azonosították a Homo luzonensisnek, vagyis luzoni embereknek nevezett kihalt, eddig ismeretlen faját az emberféléknek. A luzonensis a ma élő Homo sapiensszel élt egy időben.

Már épül Balatonfüreden a vasutasok nyaralóhelyén a NER luxustársasháza

Exkluzív területen kapott helyet a Tagore Residence épülete, amelyet egy NER-közeli ingatlanfejlesztő cég beruházása keretében húznak fel: tavaly még a Vasutasok és Közlekedési Dolgozók Jótékonysági Egyesületének szállója, a Hotel Panoráma állt a parttól 100 méterre fekvő telken. Ez az ügy jól illusztrálja a tó történetének legújabb fejezetét: azt, ahogyan az elit kezébe azok az értékes területek, amelyek korábban még a hétköznapi emberek pihenésére szolgáltak.

Összecsaphat a kormány a Facebookkal 

A Facebook a múlt héten egy újságírófesztiválon jelezte, hogy Magyarországon túl nagy veszély van a visszaélésekre, ezért nem alkalmazzák a máshol használatos, biztonságos médiatermékeket tartalmazó “fehér lista” rendszerét, hanem minden hírt előzetes kontrollhoz kötnének. Feltehetően erre válaszul állt elő a Századvég a közösségi oldalt érintő tervével.

Tovább halasztják a Brexit határidejét

Fotó: Mary Turner/Getty Imagesrexit

Éjszakába nyúló rendkívüli csúcsértekezletén tárgyalt az EU az Egyesült Királyság helyzetéről. A szerdán kezdődött találkozón megállapodtak a Brexit rugalmas, de tovább már nem kitolható végső határidejéről. Az európai uniós vezetők nyilatkozatai szerint az angolok várhatóan még rész fognak venni az EP-választáson, de egyébként még a kilépési szándékot is visszavonhatják.

“A ‘Jó Állam’ mutatója, hogy nem a kivéreztetett önkormányzatoknak, képviselőknek, polgármesternek kell a hozzájuk fordulóknak gyógyszert, pelenkát, tápszert, kenyeret venniük”

Többek között ezt írta Kübekháza polgármestere a Magyar Államkincstár Csongrád megyei vezetőjének címezve. Az történt ugyanis, hogy az Államkincstár a jó állam ismérveiről szóló kérdőív kitöltetésével szerette volna tesztelni az önkormányzatok minden lépését figyelő új informatikai rendszert, a falusi polgármester szerint azonban “égető kérdésekre nem tér ki a kérdőívük, ezért feleslegesen nem töltöm vele az időmet”, és helyette levélben fogalmazta meg, hogyan képzel el egy jó államot.