Egy éve hunyt el az 'asztrofizika popsztárja', Stephen Hawking

Több évtizeddel túlélte a neki jósolt időt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-14 09:16

Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Stephen Hawking vezető angol elméleti fizikus, 1942. január 8-án született. Nem csupán kiemelkedő szakmai sikerei által ismert, hanem a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkássága révén is azon kevés tudós közé sorolható, akik részei lettek a populáris kultúrának is, mint például Albert Einstein.

Stephen Hawking nevét az éppen harminc éve megjelent, Az idő rövid története című, az univerzum titkait a laikus olvasóközönség számára is érthető stílusban feltáró könyv tette világszerte ismertté. A kötetet negyven nyelvre fordították le, harmincmillió példány kelt el belőle és ma is töretlen a kereslet iránta. A mű minden idők legolvasottabb tudományos bestsellere lett.

A The Grand Design (A nagy terv) című, 2010-ben megjelent műve legalább ekkora feltűnést keltett, ebben ugyanis kifejtette azt a meggyőződését, hogy az univerzum létrejöttéhez nem volt szükség Teremtőre, a modern tudomány válasza a világmindenség kialakulását övező kérdésekre nem a “Nagy Tervező” közreműködésének feltételezése.

A legnagyobb kortárs asztrofizikai gondolkodóként és az “asztrofizika popsztárjaként” egyaránt emlegetett Hawking szerepelt rajzfilmekben, sorozatokban, lemezeken is.

Az egyetemi diákévei alatt diagnosztizált súlyos mozgatóideg-sorvadásos betegsége már 1969-ben tolószékbe, majd teljes némaságra kényszerítette, és a halála előtti évtizedekben csak egy különleges beszédszintetizátor segítségével tudta megosztani gondolatait a külvilággal. Informatikai szakértők egy olyan prediktív technológiás szoftvercsomagot dolgoztak ki számára, amely egy-egy szó betűinek 20 százalékából “kitalálta” Hawking mondandóját és ez jelentősen felgyorsította a professzor verbális kommunikációját.

Érdekesség, hogy szerepelt a Simpsons családban, a Star Trekben, az Agymenőkben, a Pink Floyd lemezén a beszédszintetizátorának hangjával és még LEGO-figura is készült róla.

2018. március 14-én, 76 évesen hunyt el, több évtizeddel túlélve ezzel a betegsége miatt neki jósolt időt.

 

Forrás: MTI, Wikipedia

Hozzászólások