Jön az online időpontfoglalás az egészségügyben

Startlap - Startlap
A Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezete szerint az új időpontfoglaló rendszer létrehozása láthatóvá és átláthatóvá tenné a betegutat a közfinanszírozott járóbeteg-szakellátásban.

A kormány digitális időpontfoglalási rendszer bevezetését tervezi az egészségügyben. A cél az, hogy a beteg minél egyszerűbben és minél gyorsabban kapjon időpontot a számára szükséges szakrendelésre, továbbá a beteg ellátása valóban az általa lefoglalt időpontban valósuljon meg.

Az állam az EESZT digitális időpontfoglalási rendszer szolgáltatás  útján biztosítaná, hogy a járóbeteg-szakellátást nyújtó, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók az EESZT útján közzétegyék és folyamatosan frissítsék a rendelet szerinti beutalóval és beutaló nélkül igénybe vehető szolgáltatásaikra nyitva álló időpontokat.

A jogszabály-módosítás szerint az új rendszerben az időpontokat

  • a járóbetegszakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
  • a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos,
  • beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa

jegyezheti elő.

A tervezet szerint az ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató a közzétett időpontokat – kivételes esetben, az egészségügyi szolgáltató működését érintő okból – az EESZT útján módosíthatja vagy törölheti.

Lefoglalt időpont módosítása, vagy törlése esetén viszont az ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató köteles a beteg értesítésére, valamint új időpont egyeztetésére.

A járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátást, ha az EESZT útján digitálisan elérhetővé tett betegfogadási időpontra történik az időpontfoglalás – olvasható a rendelettervezetben.

A digitális időpontfoglalási rendszer 2024. március 1-jétől tennék kötelezővé

azon közfinanszírozott járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók számára, amelyek a járóbeteg-szakellátást legalább heti 300 vagy több óraszámmal, és legalább 5 szakmában működtetik.

Az intézkedés megvalósítása a meglévő egészségügyi szolgáltatások elérhetőségét, illetve minőségét javítja. A módosítás a meglévő közfeladatok hatékonyabb ellátására és az egészségügyi ellátás minőségének növelésére irányul – áll a rendelettervezet hatásvizsgálati lapjain.

Ugyanitt azt írják, hogy az intézkedés bevezetése hozzájárulhat a közfeladatok hatékonyabb ellátásához, az egészségügyi szolgáltatások elérhetőbbé tételéhez, ezen kívül a lakosság egészségi állapotának fejlesztéséhez, ezáltal a népességfogyás mérsékléséhez, így hazánk versenyképességének javításához.

A társadalmi egyeztetésre ugyanúgy augusztus 12-ig van idő, mint annál a tervezetnél, amely az EESZT-vel kapcsolatos részletes szabályokat módosítaná, az eredeti rendeletet egészítené ki, ám – mint a 24.hu megjegyzi – furcsa módon jelzi azt is, hogy az előterjesztést a kormány még nem tárgyalta meg.

 

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Megszűnik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálat

képcím

Cáfol a katasztrófavédelem: szirénával vonultak ki a tűzoltók...

képcím

Egészségügyi államtitkár: a magyar kórházi fertőzések...