'Egész életemben küzdöttem a beszédstílusommal, az alkati adottságaimmal' - ma 74 éves Pogány Judit

Startlap - Startlap
A színésznő fantasztikus karriert futott be.

Pogány Judit 1944. szeptember 10-én született Kaposváron, vagyis most ünnepli 74. születésnapját. Az érdemes művész már gyerekkorában elvesztette édesapját, míg édesanyja súlyos betegséggel küszködött, ezért testvérével fiatalon nevelőszülőkhöz került.

„Nevelőanyám vasúttervező irodán dolgozott, így bátyámmal és egyik saját gyermekével sikerült elhelyeznie egy-egy MÁV-kollégiumban minket – mondta korai éveiről. – A középiskolás intézeti évek alatt szavalóversenyek, iskolai irodalmi színpadi szereplések, ének- és szolfézstanulás, versenyek, néptánc, torna, Hanzelka és Zikmund – két neves cseh utazó – könyveinek színrevitele kötötte le minden időmet. Rájöttem a játék ízére.”

Ez is mutatja, hogy meglehetősen hamar találkozott a színházzal, színészettel, amely onnantól végigkísérte életét. Pályafutása az 1960-as években indult, mégpedig szülővárosában, Kaposváron.

Mindig is kötődött a városhoz, elvégre ott született, ott nőtt fel, ott kezdett el színészkedni, ott találkozott későbbi férjével, Koltai Róberttel, és ott született gyermeke is. Az 1970-es évek végén azonban a Nemzeti Színházhoz került, ám azt az időszakot kevésbé élvezte, így visszatért Kaposvárra, miközben már nemcsak színpadon játszott, hanem filmekben is.

Csaknem másfél évtized után ismét visszatért Budapestre, ahol az Örkény István, a József Attila és a Katona József Színházban is játszott.

„Egész életemben küzdöttem a beszédstílusommal, az alkati adottságaimmal, és hetvenkét éves koromban Ascher Tamás rám osztotta egy manó szerepét. Éreztem, hogy morzsányi örömöt sem szerez a játék, alapvetően nem tud felizgatni a feladat, ezért megkértem, ne kelljen játszanom a produkcióban. Ascher megértette az indokaimat, átosztotta a szerepet, azóta is jó viszonyban vagyunk, hiszen tulajdonképpen ő volt egész pályám alatt az egyik legfontosabb rendezőm. De egy társulatban azt a szerepet kell eljátszani, amit rá bíznak az emberre. Ez munka” – mesélt arról, hogy alapvetően sohasem ad le szerepet, de azért volt kivétel.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő számos nagysikerű darabban játszott, ilyen többek között a Csárdáskirálynő, Mágnás Miska, Május 35., Micimackó, János Vitéz, Vágy villamosa, Koldusopera, Hegedűs a háztetőn, Sörgyári capriccio vagy a Hamlet, míg olyan sikeres filmekben szerepelt, mint a Csinibaba, Zimmer Feri, Hyppolit, Meseautó, Sose halunk meg.

Ez is érdekelhet

képcím

Kulcsár Edina és Csuti válik: "Sajnos nem ment"

képcím

Erős Antónia megmutatta 12 éves ikreit

képcím

Idén karácsonykor Koltai Róberttől zokoghatunk a Telekom...