Édesanyák lesújtó véleményei a magyar kórházak gyerekosztályáról

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-01-24 14:11

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az utóbbi időben több elkeseredett szülő osztotta meg véleményét magyar kórházak különböző gyermekosztályain történtekről a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) honlapján keresztül. Bár akadnak pozitív példák is, a negatív élmények nagyon lesújtó képet festenek.

A jogvédő civil szervezet immáron harmadszor azon munkálkodik, hogy feltérképezze mennyire uralkodnak gyerekbarát viszonyok a hazai ellátásban. Facebook oldalukon egy ehhez kapcsolódó kampány keretében rendszeresen közzé tesznek egy-egy véleményt.  A „Gyerekkel vagyok” című kezdeményezés célja, hogy teljes képet kapjunk a kórházban gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről.

Az egyik édesanya megrázó dolgokat ír:

11:00-tól lehet látogatni menni. Előtte nem engedtek oda az ordítva síró négy hónapos kislányomhoz. Reggelente telefonon érdeklődtem, hogy van a kislányom – erre azt mondták, minden rendben, jól alszik, eszik. Mikor beértem a kórházba, kiderült, hogy ez közel sincs így, éjszaka gyomorszondát kapott, az állapota nem, hogy nem volt kielégítő, hanem kritikus volt” – foglalta össze tapasztalatait egy édesanya.

Másik esetben egy meg nem nevezett kórházban a nővérek folyamatos és indokolatlan üvöltözéséről, a nem megfelelő étkeztetésről és a tájékoztatás teljes hiányáról számoltak be:

…a folyamatosan felkapcsolt lámpák és a nővérek indokolatlan üvöltözése miatt csak akkor aludt a gyermekem, ha elájult egy fél órára, de én vagyok a hibás, mert nem üvöltözök otthon és nem ehhez szoktattam a gyerekeket.

Bár már elindult egy gyerekbarát szemléletváltás ezekben az intézményekben, sok esetben még mindig akad kivetnivaló, ami nem a kórházak fizikai és finanszírozási adottságainak, hanem az ott dolgozók szemléletmódjának függvénye – áll a TASZ weboldalán.

Forrás: Facebook/TASZ

Mai nap hírei

Új rendszer az egészségügyi járulékoknál: elkezdték értesíteni az adósokat

ado.hu4 órája

Rendkívüli módon felgyorsult a covid mortalitása, meg is indult a kormányzati felelősségáthárítás

vastagbor.atlatszo.hu5 órája

Almás-máktorta liszt nélkül

eletforma.hu8 órája

Egyhangúlag hagyták jóvá Varga Judit szigorító javaslatát

demokrata.hu9 órája

Müller Cecília beismerő vallomása: gyalázatos a fideszes válságkezelés

ezalenyeg.hu13 órája

Rajtaütés a hamis raklapszállítmányon

transpack.hu14 órája

Nyakunkon a tél

168ora.hu14 órája

Az ok, amiért soha nem szabadna éhgyomorra kávét innod

joy.hu16 órája