Kiderült, mikor tetőzhet a Dráva és hol

Startlap - Startlap
Új rekordot is hozhat a folyó tetőzése, a valaha mért legnagyobb magassággal.

Azt írták, a Rábán az árhullám levonulása továbbra is zavartalan, a folyó jelenleg Árpás térségében tetőzik. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelő- és járőrszolgálatot látnak el, de eddig különösebb probléma nem jelentkezett – adta hírül az MTI. 

 

Győrben a vízállás várhatóan csütörtök délután eléri a rakpart szintjét, a tetőző vízszint 450-470 centiméter között alakulhat. A város térségében is megemelkedő vízhozam nagyobb tömegű uszadékot szállíthat.

Közölték azt is, szerdán a Mura vízgyűjtőjén 5,9 milliméter, a Dráva felső területén 3,9 milliméter eső esett, amely érdemben nincs hatással a magyar szakasz árvízi helyzetére. A következő hat napban jelentős esőre nem lehet számítani a vízgyűjtőkön.

A Mura Letenyén a hétfői tetőzést követően kezdetben rendkívül lassan apadt, majd szerdán a déli óráktól intenzívebbé vált ennek üteme.
A Dráva szerda este Barcsnál tetőzött, ezért sajnos a VII. Drávamenti Nemzetközi Halfőző Verseny elmarad. Bár csak augusztus 26-án lenne, a szervezők már most lefújták, mivel a területe az ár levonulás után is hetekig alkalmatlan lesz erre a célra.

A Szentborbás alatti szakaszon harmadfokot meghaladó, a valaha mért legmagasabb vízálláshoz közeli árhullám alakulhat ki Drávaszabolcs térségében.

Ezen a védekezési szakaszon is felkészülten, 24 órában figyelik és várják a vízügyesek az érkező víztömeget, hiszen 1972 óta most először közelíti meg az akkor mért legmagasabb (596 centiméter) vízszintet.

Áradás a Dráván
Áradás a Dráván

Kiderült, mikor tetőzhet a Dráva és hol

Áradás a Dráván
Kiöntött a Dráva
A hajóállomást is elöntötte a Dráva folyó Drávaszabolcsnál
Áradás a Dráván
Fotó megosztása:

A drávai árhullám levonulása, a tetőzési időpontok és magasságok jelentős mértékben függnek a dubravai vízerőműből történő eresztés mértékétől és ütemétől. A tetőzés Drávaszabolcsnál pénteken várható.

A Sajó felső szakaszán lassult az apadás üteme, ugyanakkor a magyarországi középső szakaszon a vártnál gyorsabban csökkentek a vízszintek. A következő egy hétben a Sajó-Hernád-vízrendszer, valamint a Bódva és a Tarna már mindenhol apadó tendenciát mutat.

A Duna Budapestnél kisebb árhullámmal vonult le, amely szerdán már lassú apadásnak indult. A magyarországi szakaszon sehol nem kellett készültséget elrendelni.

Az OVF tájékoztatása szerint az elmúlt napokban homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, amely mögött 31 települést kell megvédeni.

Közölték azt is, az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot látnak el a vízügyi igazgatóságok.

A Rába, a Mura, a Dráva mentén több olyan település található, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Ha szükséges, az önálló védekezésű településeknek is azonnal segítséget nyújtanak a vízügyi szakemberek – írták.

Címlapé

Ez is érdekelhet

képcím

Elsüllyedt egy műtrágyaszállító hajó a Dunán

képcím

Fotókon a megáradt Duna, így fest most

képcím

Fotókon az áradó Duna Budapesten: 700 centinél várható a...