Döntött Németország: mehetnek a Leopard tankok Ukrajnába

Startlap - Startlap
Berlin a Leopárdok harmadik országok általi kivitelét is engedélyezi.

Olaf Scholz német kancellár a kormányülésen bejelentette, hogy Németország 14 Leopard 2 típusú tankot küld Ukrajnába az oroszok ellen harcolni – adta hírül a BBC nyomán a 444.hu. Berlin a Leopárdok harmadik országok általi kivitelét is engedélyezi.

Olaf Scholz egy keddi, nem nyilvános fórumon elmondta, “soha nem egyedül cselekszünk, hanem szorosan egyeztetve legfontosabb partnereinkkel, mindenekelőtt az Egyesült Államokkal. A német lakosság támogatja ezt az alapelvet, és a kormány kitart mellette” – idézte a kancellárt az MTI.

A lengyel kormány szintén keddi tájékoztatása szerint hivatalosan megkérték a német kormányt arra, hogy járuljon hozzá a lengyel hadseregnek vásárolt Leopard 2 harckocsik egy részének – korábbi adatok szerint 14 darab – átadásához az orosz támadás ellen védekező ukrán erőknek.

Hetek óta nyugati politikusok, szakértők és szervezetek sora követelte egyre hangosabban a német kormánytól, hogy engedje Leopard 2 típusú tankjait harcolni Ukrajnában – emlékeztet a 444.hu. Oroszország ugyanakkor korábban azt közölte, hogy a fejlettebb nyugati fegyverek átadása a háború eszkalációjához vezet.

A BBC szerint a német szélsőjobb és a radikális baloldal kivételével a legtöbb politikus üdvözli a német tankok küldését. Ugyanakkor sokan aggódnak, hogy az Ukrajnába szánt fegyverek szűnni nem akaró növelése a háború kontrollálhatatlanná válását okozhatja.

 

Címlapkép: Ronny HARTMANN / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

Ámokfutásként tartják számon a hamburgi lövöldözést - újabb...

képcím

Hamburgi ámokfutás: a lövöldözés elkövetője is a halottak...