Döntött az EU, csökkentené az áfát Magyarországon

Végre egy igazán jó hír a nap végére.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-03 20:15

MTI Fotó: Beliczay László

Az Európai Parlament (EP) 25 százalékban maximálná a tagállamokban az általános forgalmi adó (áfa) felső kulcsát; a képviselők emellett a szerdai plenáris ülésen támogatták az áfaszabályok Európai Bizottság által javasolt reformjának jó részét – közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

Óriási összeg tűnik el az áfacsalások miatt

A teljes áfarendszer-reform célja, hogy egyértelműsítsék a határokon átnyúló kereskedelemre vonatkozó szabályokat. Ennek része az a két jogszabály-tervezet, amelyekről az EP szavazott. Az egyik az egységes piacon belüli kereskedelmet egyszerűsíti elsősorban a kis- és középméretű vállalkozások számára. A másik egyértelműbb áfakulcsrendszert hozna létre.

A sajtószolgálat közlése szerint a szabályozásra azért van szükség, mert az unió tagállamai évente csaknem 50 milliárd eurótól esnek el áfacsalások miatt. A két parlamenti szavazás során a képviselők nagyrészt támogatták a bizottsági javaslatot, ugyanakkor kiegészítették az áfakulcs felső határának meghatározásával, a vitarendezési eljárások bevezetésével és egy közös, az áfarendszerről szóló információs portál létrehozásával, amely azonnal pontos információval szolgál a tagállamok áfaszabályairól.

A szavazást megelőző vitában Jeppe Kofold, az áfaszabályok témájáért felelős dán szocialista képviselő kijelentette: “sokféle áfarendszer létezik az Európai Unióban, tele kiskapuval és fekete lyukkal. Ez vezetett el oda, hogy egyre több áfabevétel tűnik el. Az előttünk lévő reformokkal évente 41 milliárd euróval csökkenthetjük ezt az áfabevétel-kiesést, egymilliárd euróval pedig a vállalatok adminisztratív költségeit.”

Kedvezményes kulcsok is jöhetnek

Az áfakulcsok témaköréért felelős Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a 15 és 25 százalékos érték közé eső általános kulcson túl a tagállamoknak lehetőségük lesz két kedvezményes kulcs és egy, a 0 és 5 százalék közötti kulcs alkalmazására is.

Szerinte a költségvetési források biztosítása és a káros adóverseny elkerülése céljából valamennyi áfakulcsot figyelembe véve egy 12 százalékos súlyozott átlagot kell elérni minden tagállamban.
Hangsúlyozta, hogy a megszavazott javaslat harmonizált és kevésbé korlátozó szabályokat vezet be, például azzal, hogy nem egészíti ki azon áruk és szolgáltatások már így is hosszú jegyzékét, amelyekre kedvezményes adómértéket lehet alkalmazni, hanem egy negatív listát vezet be.

A bizottság jogszabály-tervezetének javasolt változtatásai még az Európa Tanács elé kerülnek.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Vihart kavart a sanghaji infektológus vakcinaposztja

tozsdeforum.hu4 órája

„Más elengedett kézzel biciklizik – én betét nélkül menstruálok!”

wmn.hu5 órája

Autóvásárlási roham jöhet 2021-ben?

autopro.hu8 órája

A spanyol sajtó nekiesett Eden Hazardnak

promotions.hu10 órája

Elindulhat a 2022-es választásokon Gődény György

168ora.hu11 órája

Orbán: 2022 január elsejétől személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

444.hu14 órája

Ints búcsút a szemüveg bepárásodásának!

szimpatika.hu16 órája

Hugh Grant egy nagyon fura sztorit osztott meg George Clooney-ról

joy.hu17 órája