December 27-én indul a koronavírus elleni oltás Európában

A hírt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be csütörtökön.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-12-17 13:29

Fotó: David Himbert / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az uniós bizottság elnöke, aki korábban a beoltás összehangolt, ugyanazon a napon kezdődő tagállami megkezdését szorgalmazta, Twitteren közzétett üzenetében azt közölte:

a vakcináció uniószerte december 27-én, 28-án és 29-én megkezdődik.

“Európa ideje elérkezett. Megvédjük polgárainkat” – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Az uniós bizottság elnöke nemrégiben arra szólította fel a tagországokat, hogy gyorsítsák fel az oltások bevezetését célzó infrastrukturális előkészületeiket a beoltás mihamarabbi megkezdése, valamint az oltási kapacitás biztosítása érdekében. Elmondta azt is, hogy az uniós bizottság oltóanyaggyártókkal kötött szerződései elégségesek ahhoz, hogy több dózis álljon rendelkezésre, mint amennyire az unióban szükség van.

Mintegy 700-750 millió ember beoltására elegendő oltóanyag lesz majd hozzáférhető

– közölte.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén azt közölte, az Európai Unió akár már december 23-án jóváhagyhatja az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának európai alkalmazását.

“Amennyiben az ügynökség a jóváhagyását adja, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy gyorsított, kétnapos eljárás keretében rábólintson a végleges engedélyezésre. Ez lesz az EU karácsonyi ajándéka az európaiaknak” – fogalmazott.

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozás keretében fog döntést hozni az oltóanyag forgalomba hozatalával kapcsolatban. Az előírások szerint az EMA ajánlást tesz a gyógyszerek és oltóanyagok jóváhagyására, a végső döntést azonban az Európai Bizottság hozza meg a tagországok kormányaival folytatott konzultáció után.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján dr. Galgóczi Ágnes úgy fogalmazott, “egyre reménykeltőbb hírek jönnek a vakcinákról”. Hozzátette, a jövő héten engedélyt kaphat a Pfizer védőoltása az Európai Unióban. “Úgy készülünk, hogy az egészségügyi dolgozók oltása már december végén megkezdődhet Magyarországon” – fogalmazott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

(MTI)

Mai nap hírei

Lakatos Márk óriási titokról rántotta le a leplet Kucsera Gáborék YouTube-sorozatában

ifaktor.hu5 órája

Készül a magyar–osztrák vakcina,Pécs és Bécs összefog

168ora.hu6 órája

Az Aptiv megoldása lehet a kulcs az autonóm járművek terjedéséhez

autopro.hu8 órája

Ezt teszi Keleti Andrea és anyukája a fittségért

napidoktor.hu9 órája

Híres párok meghökkentő házassági szerződései: nem semmi, miket írtak alá!

joy.hu12 órája

„Arról nem is álmodtunk, hogy anya emberek millióin fog segíteni!” – Születésnapi portré Karikó Katalinról

wmn.hu13 órája

Édesapja után koronavírusban hunyt el a neves magyar focista is

life.hu13 órája

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit

digitalhungary.hu15 órája