Kiemelt Hírek 2018. június 16.

Csalás lehet a híres stanfordi börtönkísérlet

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 16.
A világ egyik legismertebb pszichológusa bukhat bele a leleplezésbe.

A  pszichológia történetének egyik legismertebb tömeges vizsgálata úgy tűnik erősen megrendezett lehetett.

Aki egy kicsit is érdeklődik a lélektan tudománya iránt, bizonyára hallott már a sztárpszichológus Philip Zimbardo munkásságáról, melynek az egyik csúcspontja volt még a hetvenes években az úgynevezett börtönkísérlet.

Ennek során a résztvevőknek egy hétig börtönőrök és rabok szerepét kellett eljátszaniuk, azonban idő előtt le kellett állítani az egészet, mert az őrök túlzottan beleélték magukat a szerepükbe, és többen elkezdtek megalázóan, kegyetlenül bánni a rájuk bízott foglyokkal – írja a 24.hu.

Az elmúlt napokban viszont a Medium.com egyik cikkében, Ben Blum oknyomozó újságíró dokumentumokkal, hangfelvételekkel támasztotta alá. hogy a körülmények erősen megrendezettek voltak, és a résztvevők egyértelműen utasításokat kaptak arról, hogy miként viselkedjenek.

Blum egy résztvevő vallomásából indult ki: Douglas Korpi aki rabként szerepelt, elárulta, hogy az ő sokat emlegetett kiborulása nem volt őszinte, akkor és ott, az azóta világhíressé vált Zimbardo professzor győzte meg őt arról, hogy eljátssza a kiakadását.

Az újságírónak emellett van egy olyan hangfelvétele is, amelyen a börtönőr diákokat a kísérlet egyik vezetője, a börtön igazgatóját “alakító” szakember arra instruálja, hogy viselkedjenek keményebben, különben nem lesz sikeres az egész.

Philip Zimbardo, akit ez a kísérlet tett ismertté tett a tudomány világában, egyenlőre nem nyilatkozott a vádakra.

Keresés az oldalon