Columbo hadnagy titkai - öt éve hunyt el Peter Falk

A népszerű színész egyetlen szerepben nagyobbat alkotott, mint számos pályatársa.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-23 10:40

Fotó: Eurpress / AFP /Archives du 7eme Art / Photo12

Nem jóképű, nem elegáns, nem vagány és nem is egy tesztoszteron-bomba. Columbo hadnagy mégis olyan népszerűségre tett szert hazánkban, hogy szobrot is állítottak neki Budapesten. Igaz, ebben az a máig tisztázatlan legenda is erősen közrejátszott, hogy megszemélyesítőjének, Peter Falk-nak magyar gyökerei vannak. Tény, hogy a színész – aki ma öt éve, 2013-ban hunyt el – kelet-európai zsidók leszármazottja, de ezen belül sok részlet nem tisztázott, az viszont igen, hogy a magyarok híressé vált Falk Miksájához csak névrokonság fűzi.

A Columbo-sorozatnak összesen tíz évada volt, amiket hosszabb-rövidebb megszakításokkal adtak le az amerikai tévében. Hazánkban gyaníthatóan szinte folyamatosan műsoron van – valamelyik csatorna szinte mindig adja az ismétléseket. Érdekesség, hogy Columbo hadnagy figurája nem a filmsorozattal egy időben született meg. 1960-ban már feltűnik egy másik bűnügyi sorozatban, sőt később színpadra is adaptálták ugyanezt a sztorit, és tévéfilm formájában is elkészült 1968-ban, ekkor már Peter Falk főszereplésével.

Columbo sikere abban rejlik, hogy míg ránézésre a kispolgárság és a középszerű kvalitások tökéletes megtestesítője, addig az esze vág, mint a borotva, megfigyelőképessége páratlan. Kérlelhetetlen logikával fejti fel a bűnügyek szálait, míg a nyomozás többi résztvevőjét félrevezeti bizonytalannak és befolyásolhatónak mutatott személyiségével. Gyakori, hogy komoly emberi drámákat is érint a történet, még maga Columbo is kerül erkölcsi dilemmák elé.

Míg Columbo végtelenül egyszerű, dimenziók nélküli figurának tűnik, a tévénézők jól tudják, hogy tele van titkokkal. Nem tudjuk a keresztnevét – csak a nagyon figyelmes szemlélő láthatta az egyik részben az igazolványán, hogy Frank-nek hívják –, sose látjuk a sokat emlegetett feleségét, sose tudjuk meg a kutyája nevét, és bár sok mindent elárul magáról az egyes nyomozások során, ezek az információk gyökértelenek, sehova sem kapcsolhatók, és az sem válik soha világossá, hogy mennyi belőlük az igazság.

Mai nap hírei

A 102 éves Juliska néni hosszú életének titka

agroinform.hu4 órája

Szvetlana Alekszijevics Németországba távozott

konyvesmagazin.hu6 órája

Fucsovics legyőzte a negyedik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet

igenyesferfi.hu7 órája

Magyarázkodnak a TV2 műsorának szereplői: Szabó Ádám tényleg beleszeretett egyik kollégájába?

joy.hu8 órája

A gólyák előtt tiszteleg a Kis-Balaton fővárosa

balaton.hu8 órája

Medvedev mérgében eltörte az ütőjét a Fucsovics elleni meccsen

eurosport.hosszabbitas.hu16 órája

Dúró Dórának üzentek a könyvkiadók, mert bedarálta a kisebbségeknek szóló mesekönyvet

168ora.hu18 órája

Még a pap is zavarba jött, olyan ruhában ment a nő a fia esküvőjére

femcafe.hu18 órája