Kiemelt Hírek 2018. június 23.

Columbo hadnagy titkai - öt éve hunyt el Peter Falk

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 23.
A népszerű színész egyetlen szerepben nagyobbat alkotott, mint számos pályatársa.

Nem jóképű, nem elegáns, nem vagány és nem is egy tesztoszteron-bomba. Columbo hadnagy mégis olyan népszerűségre tett szert hazánkban, hogy szobrot is állítottak neki Budapesten. Igaz, ebben az a máig tisztázatlan legenda is erősen közrejátszott, hogy megszemélyesítőjének, Peter Falk-nak magyar gyökerei vannak. Tény, hogy a színész – aki ma öt éve, 2013-ban hunyt el – kelet-európai zsidók leszármazottja, de ezen belül sok részlet nem tisztázott, az viszont igen, hogy a magyarok híressé vált Falk Miksájához csak névrokonság fűzi.

A Columbo-sorozatnak összesen tíz évada volt, amiket hosszabb-rövidebb megszakításokkal adtak le az amerikai tévében. Hazánkban gyaníthatóan szinte folyamatosan műsoron van – valamelyik csatorna szinte mindig adja az ismétléseket. Érdekesség, hogy Columbo hadnagy figurája nem a filmsorozattal egy időben született meg. 1960-ban már feltűnik egy másik bűnügyi sorozatban, sőt később színpadra is adaptálták ugyanezt a sztorit, és tévéfilm formájában is elkészült 1968-ban, ekkor már Peter Falk főszereplésével.

Columbo sikere abban rejlik, hogy míg ránézésre a kispolgárság és a középszerű kvalitások tökéletes megtestesítője, addig az esze vág, mint a borotva, megfigyelőképessége páratlan. Kérlelhetetlen logikával fejti fel a bűnügyek szálait, míg a nyomozás többi résztvevőjét félrevezeti bizonytalannak és befolyásolhatónak mutatott személyiségével. Gyakori, hogy komoly emberi drámákat is érint a történet, még maga Columbo is kerül erkölcsi dilemmák elé.

Míg Columbo végtelenül egyszerű, dimenziók nélküli figurának tűnik, a tévénézők jól tudják, hogy tele van titkokkal. Nem tudjuk a keresztnevét – csak a nagyon figyelmes szemlélő láthatta az egyik részben az igazolványán, hogy Frank-nek hívják –, sose látjuk a sokat emlegetett feleségét, sose tudjuk meg a kutyája nevét, és bár sok mindent elárul magáról az egyes nyomozások során, ezek az információk gyökértelenek, sehova sem kapcsolhatók, és az sem válik soha világossá, hogy mennyi belőlük az igazság.

Keresés az oldalon