Céklából leves, főétel vagy akár desszert is lehet

Startlap - Startlap
A cékla a téli időszakban kiváló vitaminforrás, vibráló színével pedig még a hangulatunkra is jó hatással van.

A cékla a téli hónapokban egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk lehet.

Jellegzetes bíbor színű, a répafélék családjába tartozó, eredetileg Dél- és Közép-Európában őshonos növény. Mára már szinte az egész világon termesztik. Főleg a gyökerét fogyasztjuk, de zsenge hajtásai, levelei salátába keverve fogyaszthatók.

Jelentős a kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. A népi gyógyászatban kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású. Erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása.

Univerzálisan használható, lehet belőle előétel, leves, főétel, de akár desszert is.

 

Céklaleves kecskesajttal

Hozzávalók:

1/2 kg cékla

1 fej vöröshagyma

2 dl paradicsompüré

húsleveskocka vagy alaplé

kecskesajt

olaj

bors

 

Elkészítés:

A céklákat meghámozzuk és közepes darabokra vágjuk.

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk.

Ezután rádobjuk a céklát, kicsit megforgatjuk, majd fél liter vízzel felöntjük és beledobunk fél húsleveskockát (vagy ráöntünk fél liter alaplevet).

Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük a céklákat, majd ha már majdnem jó, beleöntjük a paradicsompürét.

Forraljuk további 1-2 percig. Levesszük a tűzről, turmixgépbe öntjük és krémesre turmixoljuk.

Ha túl sűrű, öntsük vissza a fazékba és engedjük fel még egy kis vízzel, de vigyázzunk a fűszerezésbe, nehogy felhíguljon. A leves akkor jó, ha a paradicsom csak halványan érződik, de megmarad a cékla édeskés, de a bors miatt picit fűszeres íze.

Melegen, morzsolt kecskesajttal tálaljuk.

 

Céklás falafel

Hozzávalók:

1 doboz (400 g) főtt csicseriborsó

25 dkg főtt cékla

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olívaolaj

2 teáskanál őrölt római kömény

10 dkg zsemlemorzsa

1 tojás

1 citrom reszelt héja

fél marék aprított petrezselyem

só, bors

 

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.

Az olajat egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a hagymát, kevergetve megfonnyasztjuk, a fokhagymát is hozzáadjuk, és még 1-2 percig pároljuk.

A konzerv csicseriborsót leszűrjük, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felkockázott főtt céklát, a tojást, a zsemlemorzsát, a dinsztelt hagymát, a citrom reszelt héját és az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt összemixeljük, amíg homogén masszát kapunk.

5 centis golyóbisokat formázunk a masszából, sütőpapírral fedett tepsibe rakosgatjuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.

Tálalhatjuk forrón, langyosan, hidegen is – salátával tálalva, pitába téve vagy akár mártogatóssal csak úgy snacknek.

 

Csokis céklatorta

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg finomliszt

15 dkg cukor

0.5 csomag sütőpor

5 dkg cukrozatlan kakaópor

3 db tojás

25 dkg cékla

2 dl napraforgó olaj

A ganache-hoz:

2.5 dl habtejszín

20 dkg étcsokoládé

 

Elkészítés:

A céklát meghámozzuk, felszeleteljük és alufólia alatt, 180 fokon kb. 35 percig sütjük, ha szükséges, a már lekapcsolt sütőben hagyjuk tovább puhulni.

Egy tálban összeszitáljuk a lisztet, porcukrot, beletesszük a sütőport, a kakaóport. Közben egy másik edényben az olajat, az apróra vágott céklát, a tojásokat simára mixeljük.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat a céklás keverékkel egészen addig, míg tésztaállagú nem lesz. Kapcsos tortaformába öntjük, 180 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk, és sütés közben folyamatosan figyeljük.

A gananche-hoz a tejszínt közepesen alacsony lángon forráspontig hevítjük, majd megolvasztjuk benne az étcsokoládét, majd a már kihűlt tortaalapunkra csurgatjuk.

 

Fotók: Pinterest

Ez is érdekelhet

képcím

5 dolog, amit ne tárolj a pincében

képcím

Az ügyes fiatal státuszból egy szezon alatt a Premier League egyik...

képcím

Mézes napok Söjtörön