Kiemelt Hírek 2018. november 01.

Budapesten találták meg a kínaiak a szent szobrukat, amiben egy ezer éve halott szerzetes csontváza van

Startlap Kiemelt Hírek 2018. november 01.
Húsz éven át keresték, mire végre megtalálták, a műalkotásnak azonban újra nyoma veszett.

A holland bíróságon próbálják visszaszerezni szent szobrukat egy kínai falu lakói, amiben egy ezer évvel ezelőtt elhunyt szerzetes földi maradványai találhatók. A szobrot állításuk szerint 1995-ben ellopták, majd húsz évvel később a magyar fővárosban bukkantak rá – írja a 444.hu.

A Kína délkeleti részén fekszik Jangcsun aprócska falva, melynek lakosai évszázadokon át őriztek egy Buddha-szobrot, benne egy szerzetes csontvázával. A hatfős kínai delegáció a bíróságon elmondta: a műtárgyat a templomukból lopták el, és roppant fontos számukra, hogy visszaszerezzék a spirituális szempontból jelentős ereklyét.

Fotók alapján kezdtek nyomozni

A Buddhát 20 éven át hiába keresték, mígnem 2015-ben a falu egyik lakója arról értesült a hírekből, hogy Európában egy Buddha-szoborban szkenneléssel felfedeztek egy csontvázat. A fotók alapján beazonosították a szobrot, majd nyomozni kezdtek, és kiderült, hogy az alkotás éppen Budapesten látható, a Természettudományi Múzeum tárlatán.

Annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak a szobor kilétéről, elküldtek a múzeumba egy, a tartományukból származó férfit, aki akkor szakácsként dolgozott a magyar fővárosban. 

Ezután bejelentették az igényüket a szoborra, az utazókiállítás pedig ki is vette a művet a gyűjteményből.

A Buddhához egy holland műgyűjtő, Oscar van Overeem 1996-ban, Hongkongban jutott hozzá. 

A férfi 2015-ben azt mondta a sajtónak, hogy megalapozatlannak tartja a kínaiak igényét. Elmondása szerint ekkor úgy döntött, a szobrot egy nagy buddhista templomnak adományozza, amiért cserébe egy nem nevesített alapítvány kártérítést fizet neki a műalkotás helyreállítására fordított kiadásaiért. Ez azonban nem történt meg, és nem tudni, jelenleg hol van a szent ereklye. Van Overeem a bíróságnak azt mondta: a szobrot 2015-ben elcserélte egy kínai gyűjtővel, akinek nem ismeri kilétét, de örömére szolgált, hogy így a tárgy visszajutott Kínába. Emellett hangsúlyozta, hogy ő nem kereskedik lopott műtárgyakkal.

Keresés az oldalon