Brit hírszerzés: szétesett az orosz katonai parancsnokság

Startlap - Startlap
Az EU-nak 210 milliárd euróba kerülne leválni az orosz energiáról; Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz; háromezer civilt tarthatnak fogságban az oroszok. Az ukrán-orosz válság hírei.

Brit hírszerzés: szétesett az orosz katonai parancsnokság

Oroszország több ezer csecsen harcost vethetett be Mariupolban és a Luhanszk régióban, ami a brit védelmi minisztérium szerint aláhúzza az orosz hadsereg “jelentős erőforrás-problémáit”. Részletek.

Az EU-nak 210 milliárd euróba kerülne leválni az orosz energiáról

Így számoltak Brüsszelben. Szijjártó Péter korábban jelezte, Magyarország 15-18 milliárd euróért mondana le az orosz olajról. A témáról itt olvashatsz.

Megadásra szólították fel az Azovsztalban rekedt harcosaikat az ukránok

Az ukránok feltehetően beleegyeztek az oroszok feltételébe, miszerint a Mariupol melletti Azovsztal acélműből evakuálhatja utolsó katonáit, amennyiben azok megadják magukat – állítja az amerikai székhelyű Institute for the Study of War nevű agytröszt. Részletek.

Az ukránok szerint idáig közel 30 ezer orosz katona halt meg a háborúban

Kiégett orosz tank egy kijevi utcán 2022.05.18-án (Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Független fél nem tudta ellenőrizni az adatok hitelességét. Az állítólagos orosz veszteségek listáját ezen a linken találod.

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – jelentette be szerda reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki történelmi lépésnek nevezte a csatlakozási szándék kinyilvánítását, és úgy vélte, hogy a két ország csatlakozási kérelmének elfogadása gyorsan megvalósulhat, ami állítása szerint növelni fogja a katonai szövetség biztonságát. A két észak-európai állam csatlakozásának Törökország tehet keresztbe. (24.hu)

Háromezer civilt tarthatnak fogságban az oroszok

Az ukrán emberi jogi ombudsman szerint az orosz hadsereg több mint 3000 mariupoli civilt tart fogva a kelet-ukrajnai Donyeck területén lévő Olenyivka melletti egykori büntetőtelepen – írja az Al Jazeera. Hogy milyen sors vár rájuk, innen kiderül.

Human Rights Watch: egyértelmű, hogy az oroszok háborús bűnöket követtek el

A mai napon közzétett jelentés 65 érintettel, köztük volt fogvatartottakkal, kínzást túlélőkkel, az áldozatok családjaival és más szemtanúkkal készített interjúkon alapulnak. Bővebben.

Zelenszkij bejelentkezett a cannes-i filmfesztivál megnyitó ünnepségén

CHRISTOPHE SIMON / AFP

“Százak halnak meg mindennap. Nem fognak felállni a forgatás végét jelző csapó után” – mondta az ukrán elnök a 75. cannes-i filmfesztivál megnyitó ünnepségén videóüzenetében. Zelenszkij Charlie Chaplin A diktátor című filmjéről beszélt, párhuzamba állítva azt Vlagyimir Putyin háborújával. Beszédét bővebben ebben a cikkben foglalják össze.

Csökkenthetik Gerhard Schröder volt német kancellár juttatásait

Gerhard Schröder juttatásainak csökkentésére készülnek a német kormánypártok, mert a volt kancellár az Ukrajna elleni háború kezdete óta még mindig nem határolódott el Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, és nem vált meg a Rosznyeft orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől. Részletek.

Megbüntették a tornászt, aki az orosz megszállók jelképével állt dobogóra

Ivan Kuljak orosz tornász ellen még márciusban indult vizsgálat, miután az ukrajnai orosz megszállók egyik jelképe, a Z betű volt látható a dresszén, amikor felállt a dobogóra a katari tornász világkupán. Ha érdekel, milyen büntetést kapott tettéért, ide kattints.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Maksim Blinov / Sputnik / Sputnik via AFP

 

Ez is érdekelhet

képcím

Brutális, meglehetősen hosszan eltartó hőhullám érkezik 

képcím

Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna 

képcím

Ursula von der Leyen elmondta, hány fokkal kell lejjebb csavarni a...