Brit hírszerzés: Az orosz szárazföldi haderő kezd kifáradni

Startlap - Startlap
Von der Leyen Ukrajna EU-tagjelöltségéről nyilatkozott; válogatás nélkül pusztító orosz lőszerek a háborús fényképeken; Medvegyev az USA–Oroszország-kapcsolatról posztolt. Az ukrán-orosz válság hírei.

Brit hírszerzés: Az orosz szárazföldi haderő kezd kifáradni

Folyamatosan gyenge teljesítményt nyújt az orosz légierő az ukrajnai háború eddigi szakaszában, és valószínűleg ez az egyik legfontosabb oka annak, hogy Oroszország csak nagyon korlátozott sikereket ért el a hadjárat kezdete óta – olvasható a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett friss helyzetértékelésében, amit eben a cikkben foglalnak össze.

Von der Leyen bizakodó Ukrajna uniós tagjelöltségével kapcsolatban

Az Európai Bizottság pénteken döntött arról, hogy támogatja Ukrajna és Moldova EU-s tagjelölti státuszát. A 27 uniós tagállam csütörtökön és pénteken a Brüsszelben tartott csúcstalálkozón fogja megvitatni a Bizottság ajánlását. (24.hu)

A német külügyminiszter szerint nem lehet az összes gabonát kijuttatni Ukrajnából

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ukrajna gabonaexportjának nagy része a fekete-tengeri kikötőkön keresztül jut el a világpiacra. Becslések szerint 20-25 millió tonna gabona rekedt az ukrán silókban, melyet július végéig van idő eljuttatni a világpiacra különben megrohad. Bővebben.

Vaktában kilőtt, válogatás nélkül pusztító orosz lőszerek a háborús fényképeken

Leginkább válogatás nélküli pusztításra alkalmasak azok a rakéták és egyéb lőszerek, amiket február óta tömegével szór Ukrajnára az orosz hadsereg, írja a New York Times több mint ezer háborús fénykép elemzése alapján. Részletek.

Medvegyev: Az USA–Oroszország-kapcsolat hőmérséklete jelenleg “zéró Kelvin”

Ismét kemény hangot ütött meg a közösségi médiában a Nyugattal szemben Dmitrij Medvegyev. Ha érdekel, mit posztolt Oroszország nemzetbiztonsági tanácsának jelenlegi elnökhelyettese, a volt orosz állam- és kormányfő a Telegramra a további amerikai-orosz atomtárgyalások kilátásairól, ide kattints.

Ukrajnában korlátozzák az orosz könyvek és zene árusítását

Vasárnap az ukrán parlament megszavazott két törvényt, amely szigorú korlátozásokat vezet be az orosz könyvekre és zenére. Ha érdekel, pontosan mire vonatkozik a tiltás, ebből a cikkből kiderül.

Soha nem vettek annyi orosz olajat a kínaiak, mint most

Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP

Majdnem 8,5 millió tonna nyersolaj érkezett májusban Oroszországból Kínába, 55 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez rekordnak számít a két ország olajkereskedelmében. (444.hu)

“Zelenszkij könnyei” nevű vodka kapható az orosz boltokban

A Putyinka, Medvegyevka és Jelcinka után megjelent az orosz boltok polcain a „Zelenszkij könnyei” nevet viselő vodka is, tette közzé Twitteren Matthew Luxmoore, a Wall Street Journal helyi tudósítója. A videón látható is, hogy néz ki az ital a valóságban. Ide kattints.

Árverésre bocsátja Nobel-békedíját Dmitrij Muratov orosz újságíró

A márciusban bezárt Novaja Gazeta című független orosz lap volt főszerkesztője, az aukció bevételét pedig az UNICEF ajánlja, hogy segítse az ukrajnai háború miatt földönfutóvá vált gyerekeket. (24.hu)

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát

képcím

Szombattól emelkedik a gáz lakossági piaci ára

képcím

Extra bérlevonással kell büntetni a sztrájkoló tanárokat