Brit hírszerzés: az orosz katonák parancsokat tagadnak meg

Startlap - Startlap
Tűzszünetet hirdettek Mariupolban; Putyint félretájékoztathatták; elkezdtek elvonulni az oroszok a csernobili atomerőműtől; 50 éve nem látott ellátási sokk a világgazdaságban. Az ukrán-orosz válság hírei.

Brit hírszerzés: a demoralizált orosz katonák parancsokat tagadnak meg

Az ukrajnai háborúban harcoló, demoralizált orosz katonák parancsokat tagadnak meg, szabotálják a felszerelésüket, és véletlenül lelőtték a saját repülőjüket – mondta el Jeremy Fleming, a brit elektronikus hírszerzés (GCHQ) vezetője csütörtökön Canberrában. A Fehér Ház kommunikációs igazgatójának arról vannak információi, hogy Putyin úgy érzi, a hadsereg becsapta. Elemzők szerint az orosz elnök tisztogatásba kezdett. Részletek

Tűzszünetet hirdettek Mariupolban

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön reggel bejelentette, hogy tűzszünetet hirdet az ostromlott Mariupolban annak érdekében, hogy a civilek elhagyhassák a várost, írja a BBC. A műveletben részt vesz az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa és a Nemzetközi Vöröskereszt is, fűzték hozzá.

A Mariupol és Zaporizzsja közötti humanitárius folyosót, mely átvezet az orosz fennhatóság alatt álló Berdiansk kikötővárosán, magyar idő szerint 9 órakor nyitják meg. Ukrajna egyelőre nem reagált a bejelentésre. (24.hu)

Elkezdtek elvonulni az oroszok a csernobili atomerőműtől

Az Ukrajnát megszálló orosz erők elkezdtek elvonulni a csernobili atomerőműtől, amely felett az ellenőrzést már a háború első napjától átvették, illetve a Kijevtől északnyugatra lévő gosztomeli repülőtértől, amelyet egy nappal később foglaltak el – közölte szerdán egy meg nem nevezett amerikai külügyminisztériumi tisztségviselő. Részletek.

Foszfortartalmú fegyvert vetett be Kijev szerint az orosz hadsereg

Az ukrán hatóságok azzal vádolták meg szerdán a megszálló orosz hadsereget, hogy foszfortartalmú tüzérségi lövedékekkel lőtte Marinka kelet-ukrajnai kisvárost. A cikk itt folytatódik.

Amerika biztos benne, hogy Putyint félretájékoztatták

Mikhail Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP

Az amerikai kormány meg van róla győződve, hogy helyes az a helyzetértékelés, miszerint Vlagyimir Putyint félretájékoztatták a tanácsadói a hadsereg ukrajnai teljesítményéről, erről beszélt az amerikai külügy egyik magas rangú tisztviselője. Bővebben.

A britek nem javítják meg az orosz oligarchák luxusjachtjait

A brit kormány szerda este beterjesztett, azonnal hatályba lépett sürgősségi törvénykezdeményezését azonnal alkalmazták is két orosz milliárdos, Jevgenyij Svidler és Oleg Tyinkov esetében – közölte a londoni külügyminisztérium. Részletek.

EBRD: Jelentősen rontotta a növekedési kilátásokat az ukrajnai háború

Az ukrajnai háborúnak a közvetlen konfliktusövezeten messze túlterjedő súlyos gazdasági hatásai lesznek, nem utolsósorban azért, mert a háború az 1970-es évek eleje óta nem tapasztalt ellátási sokkot okozott a világgazdaságban – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön Londonban bemutatott, soron kívül összeállított és jelentősen rontott térségi előrejelzésében, amelynek legfontosabb megállapításait ez a cikk foglalta össze.

Kárpátaljai menekültek Magyarországon: “Nem önmagamért vagyok itt, hanem a gyerekért”

Mélyszegénységből érkező, roma menekülteket szállásoltak el a Zugligeti úti idősotthonban. A gyerekeknek tanodát szerveztek, mindjárt indul a felnőttoktatás, de így is nagyon nehéz előre tervezni. A 444.hu riportját itt olvashatod.

 

Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre itt.

 

Címlapkép: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Lengyelország határait fenyegeti Medvegyev

képcím

Szijjártó az ukrán béketervről: "Azt én megvétóztam"

képcím

Putyin, Biden és számos európai vezető reagált a Fico elleni...